Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο ρόλος της Αμερικής μετά τις εκλογές

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ είναι ο Πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα. Αγαπά την Ελλάδα και κατ’ επανάληψη αυτό το έχει αποδείξει. Παράλληλα είναι δεδηλωμένος Δημοκρατικός, υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Τζέφρι Πράιατ λοιπόν προχθές σε δημόσια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη υποστήριξε μεταξύ των άλλων την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ!

Επί λέξη είπε τα ακόλουθα: «Υποστηρίζουμε τον ρόλο της Ελλάδας στο East Med Gas Forum. Υποστηρίζουμε ό, τι έχει κάνει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Κύπρο, στην ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, χαιρετίζουμε επίσης την προοπτική η Τουρκία, εάν είναι πρόθυμη να συμπεριφερθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, να είναι ένας από τους εταίρους της συμμαχίας. Αλλά αυτό δεν γίνεται μονομερώς. Πρέπει γίνει με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων»,

Μάλιστα σε ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Αλεξίας Τασούλη προχώρησε και παρά πέρα υποστηρίζοντας την συμμετοχή στον διάλογο της Γερμανίας και της Ε.Ε.!

«Η απάντηση είναι η διπλωματία και οι συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης των διερευνητικών συνομιλιών, η οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης για την Γερμανία, και για όλους τους εταίρους της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Οι δηλώσεις αυτές του Πρέσβη της Αμερικής και φυσικά δεν ταυτίζονται με τις απόψεις αυτών που πιστεύουν ότι με την Εκλογή του Μπάιντεν θα υπάρξει μια θεαματική στροφή της Αμερικής απέναντι της Τουρκίας.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι στα θέματα της εκμετάλλευσης των ενδεχόμενων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποκλεισθεί η Τουρκία.

Ότι ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεργασία και ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, Μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, μεταξύ Ελλάδος και των παραπάνω κρατών, αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν θα υιοθετηθούν από τις μεγάλες δυνάμεις.

Μεγάλες δυνάμεις που από την μια επιδιώκουν την περιφερειακή ένταση για να πουλήσουν τα όπλα τους και από την άλλη προσφέρουν το κλαδί της ειρήνης σε μια ιστορία τρόμου….