Οι έξι μεγάλοι που πήραν το 50% των δανείων. Η Δίκαιη οικονομία για τους λίγους

Το ότι η κοινωνία μας μετατρέπεται σε ζούγκλα και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, είναι γνωστό σε όλους μας. Αλλά να μας λένε κιόλας ότι ζούμε σε μια κοινωνία δίκαιη όπου ο αδύνατος βρίσκει την πρέπουσα μέριμνα από το κράτος δεν το καταλαβαίνουμε.

Αυτός ο λαός πτώχευσε εξ αιτίας των τραπεζών και των τραπεζιτών. Αυτός ο λαός χρέωσε ακόμα και τα παιδιά του και τα εγγόνια του με δισεκατομμύρια για να ξεπληρώσει τα θαλασσοδάνεια.

Και ενώ θα έπρεπε, αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιη οικονομία, η συμπεριφορά των τραπεζών να ήταν ισότιμη προς όλους αυτούς που χρεώθηκαν την ζωή τους για να τις σώσουν παρακολουθούμε εξωφρενικά πράγματα.

Ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Μητράκος στην έκθεση του στο Ινστιτούτο των Εναλλακτικών Πολιτικών μας εξομολογείται ότι το 10μηνο του 2020 έξι μεγάλοι πήραν το 50% των δανείων των τραπεζών!

Την ώρα που οι Τράπεζες μέσα στην κρίση πήραν 40 δις ευρώ δάνεια με αρνητικό επιτόκιο. Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο το χρήμα ρέει στους μεγάλους και στους λοιπούς τα κριτήρια του δανεισμού είναι τα στεγνά τραπεζικά!

Οι έξι μεγάλοι είναι οι εξής:  ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Lamda Olympia Village AE και ΟΠΑΠ. Και το θέμα της ημερίδας του ΕΝΑ ήταν «Αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές & προκλήσεις μετά την πανδημία – Προετοιμάζοντας την επόμενη δεκαετία».

Την επόμενη δεκαετία, όπου “ο θάνατος του εμποράκου” θα μετατραπεί σε θάνατο της κοινωνίας του 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια φιλελεύθερη αλλά όχι δίκαιη κοινωνία.