Κίνδυνος «λουκέτου» για πάνω από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης

Βρήκαμε το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών και το αναδημοσιεύομαι γιατί πιστεύουμε ότι ενδιαφέρει όλους μας.

Έρευνα που έγινε τον Αύγουστο στην ΕΕ συμπεραίνει ότι πάνω από τις μισές ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν τα 2/3 των εργαζομένων της ΕΕ, κινδυνεύει να κλείσει στον επόμενο χρόνο λόγω κορονοϊού. 

Η έρευνα διενεργήθηκε από την McKinsey, ειδική σε θέματα παροχής συμβουλών διαχείρισης, σε πέντε χώρες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία- και εξέτασε πάνω από 2.200 επιχειρήσεις. Το πόρισμά της δείχνει ότι το 55% από αυτές ανησυχεί ότι θα κλείσει τους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη στη δραστηριότητα της αγοράς και τα έσοδά τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπό τους υπάρχοντες όρους μία στις πέντε επιχειρήσεις θα κατεβάσει ρολά το επόμενο εξάμηνο. 

Είναι χαρακτηριστική η σύμπτωση των αποτελεσμάτων της έρευνας με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που καλπάζει, καθώς επικρατεί ένα κλίμα προειδοποιήσεων για πολλαπλές χρεοκοπίες επιχειρήσεων με την επερχόμενη οικονομική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς θεσμοί συμβουλεύουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία της covid-19.