Οι επικουρικές συντάξεις σε ιδιώτες. Σιγά που δεν θα είμαστε καχύποπτοι

Ξέρουμε πλέον όλοι ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτή είναι η πρόταση Πισσαρίδη που σας έχουμε ξαναγράψει και την οποία επίσημα υιοθετεί η Κυβέρνηση προετοιμάζοντας σχέδιο νόμου για το αυτοχρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό επικουρικό σύστημα.

Το σύστημα αυτό δεν θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα αλλά καθαρά ανταποδοτικό, δεν θα στηρίζεται από το κράτος, αλλά από ιδιώτες ή τράπεζες όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ιδιωτικές ασφάλειες.

Ιδιωτικές λοιπόν ασφαλιστικές εταιρείες που κατά το δοκούν θα αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρα πράγμα που θα γίνεται και με τις ευλογίες των Κυβερνόντων.

Αυτό έγινε μόλις προχθές στον νόμο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα όπου με μια τροπολογία επιτρέπονται αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων (δηλαδή αυξήσεις) στα παλαιά “ισόβια” συμβόλαια υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συμφωνείς δηλαδή και υπογράφεις συμβόλαιο με έναν ιδιώτη ασφαλιστή και αν ο ιδιώτης πτωχεύσει δεν παίρνεις τίποτε. Αλλά και αν δεν βγαίνει τότε μπορεί να αυξάνει τα ασφάλιστρα.   Το άρθρο αυτό έλαβε τον αριθμό 268 και αναγράφει επί λέξει: «Συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας (σ.σ. ισόβια συμβόλαια) μπορούν να εξαρτούν την αναπροσαρμογή από αντικειμενικούς παράγοντες που στηρίζονται στην αρχή της καταλληλότητας, ήτοι σε πραγματικά και επίκαιρα δεδομένα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως ιδίως η ηλικία του ασφαλισμένου και δείκτες, που είναι σαφείς ευρέως προσβάσιμοι και αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι επαληθεύσιμοι, από τα συμβαλλόμενα μέρη , οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς