Το χωροταξικό σχέδιο ανάπτυξης της Κω περιμένει τους άθλους του Ηρακλή

Αμέσως μετά τον ιστορικό νόμο 1337 του 1984 του αείμνηστου Τρίτση της Κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησαν τα χωροταξικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα που θα καθόριζαν τις χρήσης γης σε όλη την έκταση της. Στην Κω το σχεδιασμό ανέλαβε το μεγάλο γραφείο Δοξιάδη.

Από τότε μέχρι σήμερα οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε όλη την έκταση του νησιού ποτέ δεν συναποφασίστηκαν και ποτέ δεν θεσμοθετήθηκαν εξ αιτίας των τοπικών πολιτικών παραγόντων και των συμφερόντων της γης, πλην της πόλης της Κω, που το 1990 θεσμοθετήθηκαν οι ΖΟΕ και τουλάχιστον προστατεύτηκαν κάποιες ευαίσθητες περιοχές.

Το 2010, ένα μήνα πριν παραδώσει την Δημαρχία της πόλης Κω στον Καίσερλη και στον ενιαίο πλέον Δήμο της Κω ο Κυρίτσης υπέγραψε με ένα γραφείο μελετών σύμβαση για την σύνταξη του χωροταξικού στον Δήμο της πόλης, ενώ οι εκλογές είχαν γίνει για τον ενιαίο Δήμο.. Ήταν μια στημένη υπόθεση που κατήγγειλε η κ. Ρούφα και εκκρεμεί η υπόθεση στα δικαστήρια!

Σήμερα συζητάμε για την ανάγκη προσδιορισμού της ανάπτυξης σε όλο το νησί, για τους περιορισμούς της ανεξέλεγκτης δόμησης και κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος και το σταμάτημα ανέγερσης των τουριστικών μεγαθηρίων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ήδη με μελέτη που είχε συντάξει το Επαρχείο με την ευθύνη της τότε Επάρχου κ. Κυπραίου- Νικηταρά η φέρουσα ικανότητα του νησιού για άλλα ξενοδοχεία έχει φρακάρει. Έχουμε φτάσει στις 160 χιλιάδες κλίνες και είμαστε μακράν πρώτοι από όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας σε σύγκριση με τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού!

Η μελέτη και η ψήφιση του χωροταξικού σχεδίου του νησιού απαιτεί βούληση. Είναι ένα από τα πλέον δύσκολα έργα γιατί συγκρούεται με συμφέροντα. Χρειάζεται έναν Ηρακλή!

Πιστεύουμε ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει την βούληση. Έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου και κυρίως έχει την τεχνογνωσία. Η θεσμοθέτηση των όρων και των κανόνων εκμετάλλευσης από εδώ και πέρα των εκτάσεων του νησιού με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.