Τα επικουρικά ταμεία των ασφαλισμένων σε ιδιώτες. Μια πονεμένη ιστορία για να θυμόμαστε

Η Κυβέρνηση προωθεί νόμο με τον οποίο οι εισφορές των εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη τους από τούδε και στο εξής θα είναι ανταποδοτική και θα την διαχειρίζονται ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες.

Τα γεγονότα που διαβάσαμε είναι πρόσφατα και συνέβησαν στην ισχυρή οικονομία της Αμερικής. Στην Ελλάδα της φούσκας του χρηματιστηρίου και των θαλασσοδανείων η τραπεζική και επενδυτική πίστη, δηλαδή η αποταμίευση του ιδρώτα των εργαζομένων μετά βεβαιότητας θα αποδώσει καρπούς στους επιτήδειους γνωστούς νταβατζήδες.

Τα Πολιτειακά ταμεία στις ΗΠΑ των δασκάλων, φορτηγατζήδων, πυροσβεστών, υπαλλήλων δημόσιων συγκοινωνιών εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Allianz προσβλέποντας σε υψηλές και σίγουρες αποδόσεις. Τα Ταμεία επένδυσαν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους σε δυο hedge funds της Allianz, έχοντας τη διαβεβαίωση του γερμανικού κολοσσού ότι ήταν προστατευμένοι έναντι των απότομων διακυμάνσεων της αγοράς και ενδεχόμενου κραχ. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον… κορονοϊό.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 οδήγησε τον περασμένο Μάρτιο σε απώλειες δισεκατομμυρίων από τις αγορές τσακίζοντας πληθώρα επενδυτικών χαρτοφυλακίων ανά την υφήλιο. Παρότι τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν γρήγορα στη συνέχεια, η Allianz Global Investors -η θυγατρική του γερμανικού κολοσσού που διαχειριζόταν τις επενδύσεις των αμερικανικών ταμείων- υποχρεώθηκε λόγω των τεράστιων ζημιών (έως και 95%) να κλείσει πάνω στην κρίση δύο από τα hedge funds της.

Αποτέλεσμα ήταν οι αποταμιεύσεις πυροσβεστών, δασκάλων, φορτηγατζήδων και των λοιπών εργαζόμενων να γίνουν ατμός και τα Ταμεία τους να ξεκινήσουν από Ιούλιο μπαράζ αγωγών εναντίον της Αllianz διεκδικώντας αποζημιώσεις. Στις προσφυγές τους τα Ταμεία κατηγορούν τη γερμανική εταιρεία για παραπλάνηση και κακοδιαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ισχυρίζονται περίπου ότι ο διαχειριστής των κεφαλαίων τους ήταν… ατζαμής, αφού εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού άλλαξε την επενδυτική του στρατηγική και μάλιστα χωρίς να πληροφορήσει τους πελάτες του.