Κύριε Δήμαρχε σταματήστε το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Κω

Στην πόλη της Κω το 1990 δημιουργήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν τρεις οικισμοί. Της Νέας Αλικαρνασσού, του Αγίου Νεκταρίου και του Παραδεισίου. Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην εγκριτική απόφαση της κρατικής τότε Νομαρχίας προβλέπονταν η πολεοδόμηση τους. Γι’ αυτό και η μεγάλη έκταση τους.

Άμεσα τότε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους συλλόγους των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων προχώρηση στην σύνταξη ενός άτυπου σχεδίου πόλης σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούσαν να τεμαχίσουν τα χωράφια τους προσφέροντας συμβολαιογραφικά την εισφορά σε γη.

Η συμφωνία αυτή κρατήθηκε αυστηρά από την πολεοδομία του Δήμου και την επίβλεψη τριμελούς επιτροπής του συλλόγου μηχανικών της Κω αποτελούμενη από τους κ.κ. Θυμανάκη, Κοσσαρή και Νικηταρά Ντίνο.

Με αυτό τον πρωτόγνωρο τρόπο και της σύμφωνης γνώμης όλων των ιδιοκτητών και των επιστημόνων συντελεστών της οικοδομικής δραστηριότητας, απελευθερώθηκε η τεράστια πίεση εξεύρεσης οικοπέδων, κτίστηκαν εκατοντάδες οικοδομές και διατηρήθηκε το περιαστικό περιβάλλον της πόλης με κοινόχρηστους, κοινωφελείς χώρους και πλήρες κυκλοφοριακό σύστημα.

Από τότε που ανέλαβε την Δημαρχία ο Κυρίτσης την πρώτη φορά και ιδιαίτερα την δεύτερη σταμάτησε σκόπιμα η διαδικασία της επίσημης πολεοδόμησης των τριών οικισμών. Σταμάτησε και η συμφωνία όλων των ενδιαφερομένων για την τήρηση της άτυπης πολεοδόμησης και εφαρμόστηκε ο νόμος περί οικισμών που το μόνο που προβλέπει είναι ο τεμαχισμός του ακινήτου σε οικόπεδα χιλίων τ.μ. χωρίς δρόμους  , χωρίς εισφορά σε γη για την δημιουργία κοινωφελών χώρων, πάρκων, σχολείων, δημοσίων κτιρίων κ.α.

Ήδη φαίνεται στους οικισμούς το έγκλημα. Ήδη επικρατεί άναρχη δόμηση. Ήδη κυριαρχεί η κοντόφθαλμη κερδοσκοπία που στο μέλλον με την υποβάθμιση των οικισμών οι αξίες της γης και η ζωή των ιδιοκτητών θα εξευτελιστούν.   

Κύριε Δήμαρχε, το πρόβλημα και το συντελούμενο έγκλημα το γνωρίζεται ως μηχανικός πολύ καλύτερα από τον καθένα. Έχουν ήδη περάσει 12 και πάνω μήνες. Εάν άμεσα δεν προχωρήσετε στο σταμάτημα του εγκλήματος και αν άμεσα δεν απαγορεύσετε τους τεμαχισμούς και τις οικοδομές τύπου στρατώνων θα καταστείτε και εσείς συνυπεύθυνοι.

Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας. Γνωρίζουμε την αποφασιστικότητα σας. Ο άμεσος τερματισμός των οικοπεδοποιήσεων και των οικοδομών στους τρεις οικισμούς πρέπει να γίνουν τώρα. ΣΗΜΕΡΑ!