Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι σχέσεις κράτους εκκλησίας.

Όλοι θα θυμούμαστε τις τεταμένες στιγμές τις σύγκρουσης των κληρικών με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και εξήγγειλαν την ιστορική τότε συμφωνία αποσαφήνισης εκκρεμοτήτων δεκάδων χρόνων που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

Τότε που ειπώθηκε ότι ο αντίχρηστος Αλέξης Τσίπρας επεδίωκε την συντριβή της εκκλησίας μας. Τότε που οι ιερείς βγήκαν στους δρόμους ώστε να διατηρηθεί η υπαλληλική σχέση του με το δημόσιο.

Αυτές τις ημέρες έγινε η προδημοσίευση του νέου βιβλίου του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου “Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας” στο οποίο αποκαλύπτονται άγνωστες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Σε αυτό το βιβλίο αποτυπώνονται με επίσημα πρακτικά της συνόδου των Ιεραρχών η γνώση τους για της συνομιλίες. Ξεκαθαρίζεται ότι τον αρχιεπίσκοπο συνόδευαν πάντα δύο ιεράρχες της εκκλησίας στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό .

Και το σπουδαιότερο είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι για την συμφωνία ήταν ενήμερος και είχε συναινέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης!!!

«Σκεπτόμενος, γράφει ο αρχιεπίσκοπος, αυτές τις ώρες και ημέρες ποια εμπόδια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μετά τη δημόσια κοινή ανακοίνωση για την πρόθεση της Συμφωνίας, είχα προβληματισθεί για τα εξής δυο ζητήματα: Το πρώτο, μήπως γίνει η υπόθεση αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και ανακουφίστηκα όταν άκουσα χθες το βραδύ τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι επικροτεί η Νέα Δημοκρατίας και θα βοηθήσει», αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος και προσθέτει: «Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μια συνεργασία γι’ αυτό το ζήτημα, έστω και αν κάποιους δεν βολεύει, άλλοι κοιτάζουν κάτι να κερδίσουν, αλλά το ζήτημα είναι να μην εμπλακούμε εμείς σ’ αυτά τα γρανάζια των αντιπαραθέσεων».

Πιστεύουμε και εμείς ότι ο χρόνος είναι αυτός που αποκαλύπτει την αλήθεια και θεραπεύει τις πληγές. Αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τότε χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα χρονίζοντα εμπόδια, και να μπούμε σταδιακά  στην σύγχρονη εποχή του διαχωρισμού των σχέσεων κράτους -εκκλησίας.

Επίσης διαπιστώνουμε ότι και στην εκκλησία μας υπάρχουν φωτεινοί φάροι αλήθειας και ειλικρίνειας όπως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.