Κρύος ιδρώτας στην Ευρώπη από την κατάρρευση των Τουρκικών Τραπεζών και της οικονομίας

Μαζί με την Τουρκική λίρα που διολισθαίνει επικίνδυνα σε ιστορικά χαμηλά βρίσκονται και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών ακόμα και αυτών που στην σύνθεση τους έχουν κεφάλαια ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων!

Εκτεθειμένες βρίσκονται διεθνείς τράπεζες σε Τουρκικά κρατικά ομόλογα και εταιρείες πάνω από 180 δις δολάρια!

Οι  Ισπανικές τράπεζες έχουν επενδύσει 62 δισ. δολάρια, οι Γαλλικές 29, οι Βρετανικές 12, οι Γερμανικές 11 και οι Ιταλικές 9 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα είναι τα ποσά και των άμεσων εταιρικών επενδύσεων με τις γερμανικές να διατηρούν τα πρωτεία!.

Μια κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας σημαίνει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις Ευρωπαϊκές τράπεζες και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι ιθύνοντες που εκβιάζουν και πολύ περισσότερο το γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ιδίως οι Γερμανοί που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Είναι ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα του 2010, όπου οι εκβιασμοί και ο δανεισμός της έγινε κυρίως για να σωθούν οι ευρωπαίοι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών και το βάρος να το σηκώσει ο κράτος και φυσικά ο λαός.

Μόνο που τώρα στην Τουρκία υπάρχει ο απρόβλεπτος Ερντογάν και ο εκβιασμός βρίσκεται στα χέρια του και όχι στα χέρια των Ευρωπαίων όπως έγινε στη χώρα μας.