Ι. Ρούφα. Μια πολιτικός, χωρίς πολιτική

Είναι περίπου δύο μήνες που η αγαπητή μας κ. Ρούφα ασχολείται με τα ορθογραφικά λάθη των ανακοινώσεων της Δημοτικής Αρχής και με τις προσλήψεις των εποχιακών υπαλλήλων της καθαριότητας και του πρασίνου.

Είναι σχεδόν δύο μήνες που με επιμονή η κ. Ρούφα επανέρχεται εβδομαδιαία να μας υπενθυμίσει τα συντακτικά λάθη που ούτως ή άλλως τα παραδέχονται και οι γράφοντες τις ανακοινώσεις του Δήμου.

Δεν θα πούμε ότι αυτό το πράγμα κουράζει και εν τέλει δεν διαβάζεται. Θα πούμε κάτι πιο σοβαρό. Ότι αυτή η τακτική αδικεί την ίδια την κ. Ρούφα. Αλλά αδικεί και τους πολίτες αναγνώστες που επιθυμούν την πολιτική παιδεία και εν τέλει εκπαιδεύονται σε κοινά και τετριμμένα.

Το γράψαμε σε ένα προηγούμενο άρθρο μας. Η κ. Ιωάννα απαιτεί την ζωντανή διοργάνωση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επανάληψη γράφει και μέμφεται των Πρόεδρο. Αυτό δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι η τεκμηρίωση της ορθότητας ή μη της  απλής αναλογικής. Η οντότητα του Δημοτικού Συμβουλίου που με νόμους κοντεύει να γίνει διακοσμητικό εργαλείο. Πολιτική είναι ο αγώνας για την αναβάθμιση των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών που ξευτιλίζονται με νόμους.

Ερχόμαστε τώρα στις προσλήψεις. Η κ. Ρούφα καταγγέλλει, αλλά εμείς δεν είδαμε ούτε έναν ενδιαφερόμενο να βγει δημόσια και να πει ότι αδικήθηκε.

Στην αρχή του κορονοϊού η Κυβέρνηση επέτρεψε με νόμο στους Δήμους να προσλάβουν εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις. Ο Δήμος της Κω προσέλαβε κοντά στους 100 και μάλιστα απρόθυμους αφού ήταν μόνο για δύο μήνες. Όλοι περίμεναν τις προσλήψεις των οκταμήνων. Πάλι με νόμο της Κυβέρνησης οι δίμηνες συμβάσεις επεκτάθηκαν για άλλους δύο μήνες. Και πάλι με νόμο της Κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα σε αυτούς τους εργαζόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για άλλους 4 μήνες.

Όλες οι υπόλοιπες προσλήψεις των οκταμήνων έγιναν είτε μέσω και με επιλογή του ΟΑΕΔ, είτε με προκήρυξη του Δήμου και επιλογή του ΑΣΕΠ. Όμως για πρώτη φορά στον Δήμο της Κω έγιναν τόσες προσλήψεις που συνολικά ξεπερνούν τους 400 πολίτες οκτάμηνης σύμβασης! Αυτό είναι μια επιτυχία μέσα στην τρομερή κρίση της ανεργίας του κορονοϊού!

Πολιτική αγαπητή κ. Ρούφα δεν είναι οι καταγγελίες για δήθεν φιλικές προσλήψεις διμηνιτών, τερταμηνιτών και οκταμηνιτών εποχιακών εργαζόμενων.  Που άλλωστε για τους θιγόμενους υπάρχει η διαδικασία της ένστασης αλλά και τις καταγγελίας.

Πολιτική είναι ο αγώνας να σταματήσουν οι εποχιακές προσλήψεις και να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι και μάλιστα σε νευραλγικές υπηρεσίες στον Δήμο της Κω που ο Κυρίτσης τον παρέδωσε αποστεωμένο.

Πολιτική είναι η επισήμανση των αιτίων που οι Δήμοι είναι απογυμνωμένοι από στελεχιακό δυναμικό και η αποκάλυψη ότι απώτερος σκοπός της Κυβέρνησης είναι η παράδοση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πολιτική είναι η αποδέσμευση των αιρετών από το υπαλληλικό δυναμικό των Δήμων και η καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης της απόδοσης και της επιμόρφωσης τους.