Βόρεια Μακεδονία. Όταν οι ηγέτες δείχνουν τον δρόμο συμφιλίωσης και ευημερίας των λαών

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές της ημέρες ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Και για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια το σύνολο του πολιτικού κόσμου και οι ηγέτες του υποκλίθηκαν σε μια συμφωνία που δεν καταπατούσε σημαίες και σύμβολα, αλλά έδειχνε έναν δρόμο. Τον μοναδικό δρόμο, της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της ευημερίας των λαών.

Αυτές οι ημέρες, αυτής της επίσκεψης, είναι τόσο σημαντικές που με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να μειωθεί η αξία τους, ούτε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι κάτι πρόσκαιρο. Είναι ημέρες και στιγμές που στην ιστορία των λαών σπανίζουν.

Ένας μεγάλος πολιτικός χώρος που σήμερα είναι Κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αντίθετος με την συμφωνία των Πρεσπών σήμερα δίνει το χέρι του στον υποτιθέμενο πολιτικό και εθνικό αντίπαλο του και αυτός τον ευχαριστεί για την στήριξη και την βοήθεια του.

Όμως το χέρι το δίνει ένας ολόκληρος λαός, που σίγουρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Σίγουρα δεν εναντιώνεται με άλλους λαούς και ιδίως τους γείτονες του. Το μόνο που ζητά είναι ο σεβασμός των αξιών του, της ιστορίας του και της εδαφικής κυριαρχίας του. Και αυτό με την συμφωνία των Πρεσπών ως αρχή το σφράγισε μια για πάντα η προχθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ.

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για το παρελθόν. Ειδικά οι Συριζαίοι. Για την αδικία Για το βέτο, για τις περικεφαλαίες, για κάποιους ακόμα ανεγκέφαλους, για τόσα πολλά. Όλα αυτά τώρα δεν έχουν καμιά θέση. Έχουν νόημα μόνο ως απλά πολιτικά συμπεράσματα για την αποφυγή νέων λαθών.

Τώρα ο λαός μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και του έδωσαν το χέρι. Αυτό είναι μια σπάνια νίκη των λαών. Μια τεράστια πολιτική και εθνική επιτυχία.

Όσο για  τον Άδωνη που μόλις σήμερα είπε ότι ως υπουργός θα την ονομάζει Βόρεια Μακεδονία αλλά ως πολίτης θα την λέει Σκόπια θα πούμε ότι αυτός είναι ο Άδωνης.