Δημοτικά Συμβούλια μαριονέττες. Από το κακό στο χειρότερο.

Η αποψίλωση των εξουσιών των Δημοτικών Συμβουλίων εισέρχεται σε χειρότερη φάση. Ήδη με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών μεταφέρονται ακόμα σημαντικότερες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτές των αναπτυξιακών προγραμμάτων και του ελέγχου των οργανισμών, στις Οικονομικές Επιτροπές όπου δεν ισχύει η σύνθεση τους με την απλή αναλογική σύμφωνα με την εκπροσώπηση των παρατάξεων αλλά με πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου!

Το αρχαίο γνωμικό έλεγε ότι «ενός ατόπου δοθέντος μύρια έπονται». Και το κακό ξεκίνησε από την ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική. Το πρώτο κακό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν γίνεται απλή αναλογική εάν πρώτα δεν αλλάξεις το σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων. Από την στιγμή που το σύστημα είναι δημαρχοκεντρικό και τα πάντα εξαρτώνται από τον Δήμαρχο δεν μπορεί να υπάρξει διακυβέρνηση όταν στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ο Δήμαρχος την πλειοψηφία!

Ο Δήμαρχος είναι, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα διακυβέρνησης, κυρίαρχος σε όλα τα θέματα. Είναι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών. Τοποθετεί και αλλάζει τους αντιδημάρχους που λειτουργούν κατ΄ εξουσιοδότηση του. Άρα καθορίζει ευθέως και τους προέδρους των Οργανισμών. Ελέγχει δηλαδή όλη την παράταξη του.

Με την απλή αναλογική όμως δεν ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο. Και εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε, πολύ σωστά, την απλή αναλογική, αντί να καταργήσει τις υπερεξουσίες του Δημάρχου, αντί να καταργήσει τις άμεσες σχέσεις των αιρετών με τα υπαλληλικά στελέχη, αντί να μεταφέρει αρμοδιότητες και άρα πολιτικές και ποινικές ευθύνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημοτικούς Συμβούλους,  διατήρησε το δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης με αποτελέσματα τραγικά αφού στην ουσία οι αντίπαλες παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία απέχουν από τις συνεδριάσεις ή είναι εναντίον των Δημάρχων.

Αυτό το κακό οδήγησε στο επόμενο κακό. Με νόμους της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρθηκαν πριν ένα χρόνο αρμοδιότητες στις επιτροπές του Δήμου που πάλι με νόμους άλλαξαν την σύνθεση των μελών των επιτροπών υπέρ της παράταξης του Δημάρχου.

Αλλά για την Αυτοδιοίκηση, του πρώτου κακού έπονται μύρια κακά όπως έλεγε ο Σοφοκλής!   Και έτσι ετοιμάζεται σχέδιο νόμου με το οποίο θα μεταφερθούν νευραλγικές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή του κυρίαρχου οργάνου των Δήμων, στην διορισμένη κατ’ εξουσιοδότηση του Δημάρχου Οικονομική Επιτροπή!

Το χειρότερο δε κακό είναι ότι οι Δήμαρχοι τσακώνονται μεταξύ τους για τις δίκαιες ή  μη δίκαιες και νόμιμες ή μη νόμιμες  αυτές αλλαγές και εδώ στην Κω τσακωνόμαστε γιατί εν μέσω κορονοϊού δεν συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο διά ζώσης αλλά με τηλεδιασκέψεις!