Τουρκία. Το δράμα ενός λαού που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας

Μόλις χθές η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ έφθασε στα 8,65 προς 1! Η Τουρκία δηλαδή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής κατάρρευσης που τα επακόλουθα της θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά κυρίως στις μάζες του λαού με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά την εικόνα που έχει ο λαός για την ηγεσία του, που για να την αντιμετωπίσει χρησιμοποιεί το συναίσθημα που για τις εξουσίες των υπανάπτυκτων λαών είναι η θρησκεία και ο εθνικισμός!

Αυτά τα δύο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα εξάντλησε στο έπακρο. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, όπως και άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών στόχευε στο θρησκευτικό συναίσθημα και στον θρησκευτικό φανατισμό του πλήθους. Η δε εθνικιστική έξαρση με την επέμβαση στη Συρία, την δράση στη Λιβύη και τις διεκδικήσεις στη ανατολική μεσόγειο και το Αιγαίο έχουν την ίδια αιτιολογία!

Όμως αυτά τα δύο δεν κρατούν πολύ. Οι λαοί που έχουν πρόβλημα στην επιβίωση τους κάποια στιγμή θα αντιληφθούν ότι δεν θα χορτάσουν από τον θρησκευτικό ή τον εθνικιστικό φανατισμό και θα αντιδράσουν. Αυτό συνέβη και στην Τουρκία που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αρνητική εικόνα του τουρκικού λαού προς την πολιτική ηγεσία του!

Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται ο μάγος, το πολιτικό τέχνασμα, που δεν είναι άλλο από την ελπίδα, την ψεύτικη ελπίδα. Το πετρέλαιο! Ο μαύρος χρυσός!

Βγήκε λοιπόν ο αρχηγός με όλους τους υπουργούς του δίπλα και ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. “Έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα διαφορετικό μέρος με πλούτο χωρίς προηγούμενο!” 

Αυτό είναι το δράμα ενός λαού, που έχει για υπουργό της οικονομίας τον γαμπρό ενός σουλτάνου και που σε λίγο θα τον επισκεφθούν και θα στήσουν για μια ακόμα φορά το κρεβάτι του Προκρούστη οι σωτήρες του ΔΝΤ!

Κάθε δε ομοιότητα του τουρκικού λαού με τον δικό μας είναι συμπτωματική, αφού οι εξάρσεις για την θρησκεία στην περίπτωση των ταυτοτήτων εάν ενθυμείστε , του εθνικισμού στην περίπτωση της Μακεδονίας και του πακτωλού χρημάτων της Ε.Ε. δεν σχετίζονται με τον Σουλτάνο και έναν καθυστερημένο λαό….