Επένδυση Ελληνικού: Αποχωρούν σιγά, σιγά οι εθνικοί επενδυτές;

Γράψαμε ότι θα παρακολουθούμε την πολυδιαφημισμένη επένδυση στο Ελληνικό και θα σας ενημερώνουμε γιατί είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή θα καταλήξει όπως και οι άλλες στην Ανατολική Μακεδονία με τις βιομηχανίες φτωχευμένες και τους βιομήχανους πλούσιους.

Η εταιρεία που ανάλαβε την επένδυση είναι η Lamda Development. Η εταιρεία είναι πολυμετοχική με κύριους μετόχους, τους εθνικούς επενδυτές τις Εταιρείες Λάτση των αδελφών Μαριάννα, Μαργαρίτας και Σπύρου Λάτση που κατείχαν το 50, 62%.

Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σε ξένους επενδυτές το 28%, 13,5 σε ελληνικές εταιρείες και 9% σε ιδιώτες επενδυτές.

Προχθές η Μαριάννα Λάτση πούλησε το δικό της μερίδιο των μετοχών και αποχώρησε από την επένδυση με αποτέλεσμα να μειωθούν οι μετοχές των Εταιρειών Λάτση στο 42.2%!

Προκαλεί ερωτήματα αυτή η αποχώρηση την στιγμή που διαφημίζεται ο ομολογιακός δανεισμός της εταιρείας με το ποσό των 320 εκ ευρώ. όταν έχουν εγκριθεί δάνεια ύψους 1,1 δις ευρώ από την Πειραιώς και την  Eurobank και όταν πρόσφατα με διθυραμβικούς λόγους ανακοινώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 600 εκ ευρώ λέγοντας για την αύξηση του κεφαλαίου ότι «ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας (σ.σ.: με τους Κινέζους και τους Άραβες) με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω».

Για την επένδυση στο ελληνικό κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απροθυμία και τις καθυστερήσεις. Για την Νέα Δημοκρατία η επένδυση είναι στην ουσία η διαφορά του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με αλλεπάλληλες νομοθετικές εξυπηρετήσεις και με μια τεράστια επικοινωνιακή υποστήριξη των καναλιών της για τον “εθνικό επενδυτή” και την επένδυση του “μεγαλύτερου παραθαλάσσιου οικοπέδου στην Ευρώπη” 

Τελικά παρακολουθούμε μια παρωδία επένδυσης που δεν μοιάζει με τις προηγούμενες και που το τέλος της ας ευχηθούμε ότι δεν θα είναι το ίδιο με τις χρεωκοπημένες.