Αγία Σοφία. Σύμβολο πίστης ή εργαλείο πολιτικής και εξουσίας

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε Τζαμί ανοίγει μια μεγάλη και αδιέξοδη συζήτηση και διαμάχη για τις θρησκείες, τα σύμβολα των θρησκειών, την εμπλοκή τους στην πολιτική και κυρίως, για να είμαστε ειλικρινείς, την ταύτιση των θρησκειών με το διοικητικό σώμα των πιστών, δηλαδή την λεγόμενη σε  εμάς “εκκλησία”

Ιστορικά θα λέγαμε ότι η πίστη σε μια ανώτερη του ανθρώπου δύναμη υπάρχει από τότε που εμφανίστηκε και ο άνθρωπος. Και δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει, ανεξάρτητα από την διαφορετική ερμηνεία της υπέρτατης αυτής δύναμης που προσδιορίζουν οι άνθρωποι σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Την πίστη αυτή την διατηρούν και την διαδίδουν, υπηρετώντας την διδασκαλία της κάθε Θρησκείας οι οργανωμένες ιεραρχικά και οι πιστοί της Θρησκείας που αποτελούν την “Εκκλησία”.  Άλλο λοιπόν είναι το περιεχόμενο της Εκκλησίας που είναι οργάνωση ανθρώπων και άλλο  το περιεχόμενο της Θρησκείας  που είναι τα διδάγματα και τα πιστεύω των ιδρυτών τους.

Δεν θα σταματήσουμε στην Μαρξιστική θεωρία που λέει ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, γιατί διαβάζοντας τον μεγάλο φιλόσοφο θα κατανοήσουμε ότι η θρησκεία είναι κάτι υπέρτερο του ανθρώπου σε αντίθεση με την “εκκλησία” που είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι απαιτήσεις τους και οι φιλοδοξίες τους.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της Χριστιανικής μας πίστης και Θρησκείας που έχει καταλήξει ένα εργαλείο, άψυχο, χωρίς περιεχόμενο, στα χέρια των νικητών ενός πολέμου και των σημερινών πολιτικών της Τουρκίας, του Ερντογάν, που συνεπικουρείται δυστυχώς  από το εκκλησίασμα της Μουσουλμανικής θρησκείας και των πιστών της και όχι από την Μουσουλμανική θρησκεία!

Τα γράφουμε αυτά γιατί δεν θέλουμε για κανέναν λόγο να υπεισέλθει ο θρησκευτικός φανατισμός μεταξύ των δύο λαών και το σπουδαιότερο δεν θέλουμε να γίνουμε πιόνια αδίστακτων ανθρώπων που στην μακραίωνη ιστορία χρησιμοποίησαν τις θρησκείες και τα σύμβολά τους για την υποταγή και την υποδούλωση λαών και κοινωνιών.

Η Αγία Σοφία στο μυαλό μας θα πρέπει να συμβολίζει την πίστη μας και το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Κυρίου και όχι την εξουσία και τα πλούτη του Καίσαρα ή ένα πιόνι, θυσία της Αγίας Σοφίας, γιατί περί θυσίας πρόκειται, στην σκακιέρα της πολιτικής του Ερντογάν στον ακήρυκτο χαμένο πόλεμο της Ανατολικής Μεσογείου με την Γαλλία..