Φάκελοι “ΣΚΕΥΩΡΙΑ” στην Ελλάδα. Σχέδιο ΕΛΙΚΩΝ

Το σχέδιο ΕΛΙΚΩΝ ήταν συνωμοτικό σχέδιο δράσης του 1964 παπανδρεϊκών αξιωματικών που είχε στόχο την βίαιη κατάλυση την δημοκρατίας, την σύλληψη ή δολοφονία πολιτικών προσώπων, ανώτατων αξιωματικών και του Βασιλιά Κωνσταντίνου και τη επιβολή φιλοσοβιετικής κομμουνιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα!!

Αποκαλύφθηκε από την δεξιά εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” τον Μάρτιο του 1967 ένα μήνα πριν από το χουντικό πραξικόπημα και την δικτατορία των συνταγματαρχών.

Η υποτιθέμενη συνωμοσία σχεδιάστηκε από τον στρατιωτικό ανακριτή λοχαγό Νέττα και οδηγήθηκαν στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών και καταδικάστηκαν για την συνωμοσία με βαρύτατες ποινές οι υποστράτηγοι Γεωργιάδης, Τζιάκης και Κουμανάκος, ο ταξίαρχος Τσεπαπαδάκης και οι αντισυνταγματάρχες Παραλίκας και Πάντζαλης  Ο Αντισυνταγματάρχης Πάντζαλης από τα βασανιστήρια υπέστη μερική παράλυση και πέθανε στο ΝΙΜΙΤΣ το 1968!

Μετά την Δικτατορία αποκαλύφθηκε ότι το σχέδιο ΕΛΙΚΩΝ ήταν μια ανύπαρκτη υπόθεση. Οι συγκεκριμένοι ανώτεροι αξιωματικοί το 1964 επισκέφτηκαν τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη και του εκμυστηρεύτηκαν τις ανησυχίες τους για κινήσεις ακροδεξιών στρατιωτικών με σκοπό τον έλεγχο του στρατεύματος και την ύπαρξη της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ.

Ο Παπανδρέου τους συνέστησε να του υποβάλλουν υπόμνημα και αυτοί το έπραξαν το 1964. Αυτό το υπόμνημα έμελλε εκ των υστέρων να αποδειχθεί προφητικό αφού σε αυτό αναφέρονταν όλα τα ονόματα των χουντικών αξιωματικών και οι μονάδες του στρατού που ήλεγχαν!

Μεταξύ των ονομάτων των ακροδεξιών αξιωματικών στο υπόμνημα αναφέρονται οι Σπαντιδάκης. Αγγελής. Ντενίσης. Πατίλης. Ιωαννίδης. Γερακίμης. Σκληρός. Θεοχάρης. Και ενδεικτικά ” οι ανωτέρω ομοίως και εις Κύπρον δημιουργούν κομματικό στρατό όπου υπό Γρίβα ως συμπαγής δύναμις επιβάλλουν τας θελήσεις των εις κυπριακήν και ελληνικήν κυβέρνησιν“.

Τελικά και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο λοχαγός Νέττας καταδικάστηκε για απάτη σε πολυετή φυλάκιση!!

Και σε αυτήν την περίπτωση στήθηκε μια σκευωρία εις βάρος της δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου από την ακροδεξιά που είχε ως στόχο την απόκρυψη πραγματικών συνωμοσιών και εγκλημάτων που έφθασαν δυστυχώς μέχρι και την δικτατορία και την προδοσία της Κύπρου