Η εκπαίδευση. Η αυτοδιοίκηση. Οι σχολικές επιτροπές. Η λειτουργία τους

Είναι γνωστό ότι η παιδεία, όπως και το περιβάλλον και η υγεία είναι αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του Κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Τα πρώτα δειλά βήματα για την αποκέντρωση τομέων της εκπαίδευσης και μόνον στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, έγιναν την εποχή που Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας ήταν ο συμπατριώτης μας Βασίλης Βουκουβαλίδης με την δημιουργία των δημοτικών σχολικών επιτροπών.

Από τότε οι σχολικές επιτροπές έγιναν η αιχμή του δόρατος της αυτοδιοίκησης στην διεκδίκηση τους μέρους της εκπαίδευσης, γεγονός που οι ΟΤΑ οφείλουν να τις υποστηρίζουν και να διαφυλάττουν την λειτουργία τους ως κόρη οφθαλμού.

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ της σχολικής επιτροπής του Δήμου Κω και της διευθύντριας του 2ου Λυκείου η οποία εκ της θέσεως της έχει πρωτεύοντα ρόλο στην λειτουργία του σχολείου της.

Δεν θα σταματήσουμε στην καταγγελία της κ. Ρούφα περί εισαγγελέων γιατί δεν μας παραξενεύει το ύφος της και η εν γένει στάσης της απέναντι του κ. Νικηταρά . Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εστιάσουμε την προσοχή μας στις αιτιάσεις της κ. Διευθύντριας και κυρίως στο γεγονός της κατοχύρωσης της δημοπρασίας του κυλικείου του σχολείου με το ποσό των 5 ευρώ ανά μαθητή.

Εάν όντως αυτό συμβαίνει και εάν μια λογική τιμή που ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία είναι της τάξης των 50 έως 70 ευρώ ανά μαθητή, τότε υπάρχει πρόβλημα ανεξάρτητο από την διαδικασία που μπορεί να ήταν σύννομη. Ορθά η σχολική επιτροπή ακύρωσε την δημοπρασία ως οικονομικά ασύμφορη και θεωρούμε ότι ήταν λάθος η μη επανάληψη της δημοπρασίας που πιστεύουμε ότι δεν έγινε κάτω από την ανάγκη της άμεσης λειτουργίας του κυλικείου που ήταν κλειστό επί δύο χρόνια.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν αναδείχθηκε για τις διαχειριστικές ικανότητες της, αλλά για την  μάχη της κατά της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής διαφοράς. Η ανάδειξη αυτής της διαφθοράς είναι μια από τις βασικές της υποχρεώσεις για να μην επαναληφθούν.

Και κάθε ψήγμα ή ίχνος ενδεχόμενης κακής οικονομικής διαχείρισης θα πρέπει άμεσα να εντοπίζεται ακόμα και με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμα και με αναγνώριση των λαθών.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς με τίποτε δεν πρέπει να χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του απέναντι των κακόβουλων πολιτικών αντιπάλων που είναι η καθαρότητα και η εντιμότητα του ακόμα και αν πρόκειται να βρεθεί σε σύγκρουση με στενούς συνεργάτες του.

Το δελτίου τύπου για το κυλικείο δεν μας καλύπτει εάν όντως η τιμή της προσφοράς ανά μαθητή είναι 5 ευρώ και ο δικός μας Δήμαρχος, ο δραστήριος πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, αλλά και ο μειοδότης όποιος και αν είναι αυτός, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα, άλλωστε έρχεται καλοκαίρι, στην επανάληψη της δημοπρασίας. Σκιές στην λειτουργία αυτής της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να υπάρχουν.