Υπόθεση ΔΗΡΑΣ. ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο

Όσοι νομίζουν ότι θα αφήσουμε να ξεχαστεί και τελικά να οδηγηθεί στις πολιτικές καλένδες η υπόθεση ΔΗΡΑΣ είναι γελασμένοι. Και αυτό γιατί το σκάνδαλο δεν είναι μόνον οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό.

Από αυτά που έχει αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς και από αυτά που  έχουμε μάθει, επιβεβαιώνεται ότι ο ταμίας του Δήμου έπαιρνε από την οικονομική υπηρεσία τα εντάλματα επιχορήγησης του ΔΗΡΑΣ ύψους άνω των 200 χιλιάδων ευρώ  και αντί να αποστείλει τα χρήματα μέσω Τραπέζης στο ταμείο του ΔΗΡΑΣ,  εκταμίευε τα χρήματα σταδιακά και τα έδινε στην πρόεδρο του ΔΗΡΑΣ η οποία του χορηγούσε ως αποδείξεις κάποια σημειώματα σε πρόχειρο χαρτί.  Και όλα αυτά λέγεται με εντολή του τότε Δημάρχου Κυρίτση.

Το οικονομικό έγκλημα είναι βέβαιο αφού από κανένα νόμο δεν επιτρέπεται τέτοια διαδικασία διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές του δημοσίου γίνονται μέσω τραπεζών και η είσπραξη μετρητών κατατίθενται κάθε ημέρα στην Τράπεζα. Το ότι αποκαλύφθηκε μια παράνομη διαδικασία εξωταμιακής διαχείρισης, σημαίνει άμεσο συναγερμό και εκτεταμένο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο πολλών χρόνων.  

Το πολιτικό έγκλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού από αυτά που μαθαίνουμε η εξωταμιακή διαχείριση ήταν σε γνώση του Δήμαρχου Κυρίτση και μάλιστα γίνονταν με την δική του εντολή και καθοδήγηση. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε εάν εκβιάστηκε ο ταμίας ή εάν ήταν συνεργός. Το βέβαιο είναι ότι ο Δήμαρχος καθοδηγούσε και έδινε εντολές σε παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος!!

Και τέλος, το πιο αποτρόπαιο έγκλημα είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΔΗΡΑΣ, η εξωταμιακή διαχείριση μεταξύ των άλλων είχε και ως στόχο τους 13 εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ, αφού η κατάθεση των χρημάτων του εντάλματος στην Τράπεζα του ΔΗΡΑΣ θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση πληρωμή των μισθών τους όπως είχαν διατάξει τα δικαστήρια!!

Για έναν καλόπιστο πολίτη τα ερωτήματα είναι πολλά και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.  

Είναι η μόνη εξωταμιακή διαχείριση ή υπάρχουν και άλλες; Εκβιάστηκε ο ταμίας ή είναι συνεργός. Γνώριζε την εξωταμιακή διαχείριση ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών και οι άλλοι υπάλληλοι του τμήματος εσόδων ή δεν πήραν χαμπάρι; Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΡΑΣ γνώριζαν ή δεν πήραν χαμπάρι τι γίνονταν στην επιχείρηση: Ποιός ήταν εγκέφαλος της παράνομης διαχείρισης; ο Κυρίτσης; η κ. Παντελίκιζη; ή υπήρξε συνέργεια και σύσταση συμμορίας;