ΔΕΥΑΚ. Κράτος, Δήμοι, Ιδιώτες, διευθυντικά στελέχη και οι ευθύνες

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΩΦΕΛΗ

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα εξ αιτίας μιας δημοσίευσης αγανακτισμένου πολίτη για το μαύρο νερό που ακόμα δυστυχώς τρέχει στον π. Δήμο Ηρακλειδών. Και αυτό που είδαμε ήταν εκατέρωθεν αντικρουόμενες απόψεις και αλληλοκατηγορίες για την διαχείριση του προβλήματος στο λεγόμενο τρίγωνο τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Εξ αρχής θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπέρ της άποψης ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και γι’ αυτό την διαχείριση του θα πρέπει να την έχουν οι τοπικές κοινωνίες, δηλαδή οι Δήμοι, και την ευθύνη το κράτος.

Όμως η κατάσταση του τριγώνου μας βάζει όλους μας σε σκέψεις και προβληματισμούς για το κατά πόσον η διαχείριση των υδάτων πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ή από ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι πιο αποτελεσματικές. Και αυτό το ερώτημα οφείλουν να το απαντήσουν όσοι είναι υπέρ των Δήμων και άρα και η σημερινή δημοτική αρχή και όχι οι ιδιώτες.

Δύο πρώην πρόεδροι της ΔΕΥΑΚ αλληλοκατηγορήθηκαν και ένας π. Δήμαρχος του Δήμου Ηρακλειδών προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση. Αλλά ότι και να λέμε το νερό στο τρίγωνο εδώ και είκοσι χρόνια είναι ακατάλληλο και γι’ αυτό κάποιοι φταίνε. Και σίγουρα δεν φταίνε μόνον οι δημοτικές αρχές. Φταίνε και οι υπάλληλοι. Προχθές ακόμα ακούσαμε από τα χείλη του ίδιου του Δημάρχου ότι ο ταμίας του Δήμου εκβιάστηκε από τον Κυρίτση!!!

Τσακώνονται λοιπόν οι πρόεδροι για την απόδοση ευθυνών και κανένας, μα κανένας, δεν γυρίζει να ρωτήσει τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΚ τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, ποιές ήταν οι αστοχίες, ποιές ήταν οι ολιγωρίες, αν υπήρχε φαγοπότι και πολλά άλλα. Πληρώνονται τα διευθυντικά στελέχη, ονομάζονται διευθυντάδες και δεν έχουν καμιά ευθύνη. Την ευθύνη την έχει ο διορισμένος πρόεδρος, σήμερα ένα νεαρό παιδί, που πολιτικά μπορεί να είναι ο καλύτερος αλλά διαχειριστικά δεν έχει ιδέα, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενοι γνώσεις για οικονομία ή για υδραυλική επιστήμη. 

Τιμωρούνται οι δημοτικές αρχές για την ανικανότητα τους να λύσουν το νερό στο τρίγωνο, αλλά ο πολίτης συνεχίζει να πληρώνει και νερό να μην έχει. Και εδώ υποχρεωτικά στο μυαλό αυτού που συνεχίζει να πληρώνει είναι ο ιδιώτης επιχειρηματίας, που αν το αναλάμβανε και δεν το έφτιαχνε όπως συμφωνήθηκε, θα τον έδιωχναν και θα του ζητούσαν αποζημιώσεις.

Η ΔΕΥΑΚ είναι ανταποδοτική υπηρεσία, την πληρώνει ο πολίτης. Η ΔΕΥΑΚ θέλουμε να είναι δημοτική επιχείρηση και να μην πάει σε ιδιώτες. Γι’ αυτό και άμεσα θα πρέπει να ζητηθεί από τα διευθυντικά στελέχη το ιστορικό της διαχείρισης των νερών στο τρίγωνο για να μάθουμε εμείς που πληρώνουμε, που είμαστε οι μέτοχοι, τι έγινε και ποιός λέει αλήθεια και να καταθέσουν το πρόγραμμα αντιμετώπισης του αυτή την τετραετία και αν δεν τα καταφέρουν τότε να απολυθούν οι προϊστάμενοι ως ανίκανοι. Αυτές οι ενημερώσεις θα έπρεπε να γίνουν ήδη από την πρώτη ημέρα, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και από τον Δήμαρχο.