Εγκληματική αδιαφορία και εγκατάλειψη της Κω, του τέταρτου τουριστικού προορισμού της χώρας

Η Κυβερνητική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, από πληροφορίες που παίρνουμε, θέτει τρεις τουριστικούς προορισμούς της χώρας ως πρώτη προτεραιότητα δυνατότητας τουριστικών αφίξεων. Την Κέρκυρα, την Ρόδο και την Κρήτη. Αυτά τα νησιά διαφημίζει…

Και οι τρεις προορισμοί έχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενειών από κορονοϊό αφού διαθέτουν μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτό διαφημίζει με σκοπό τον εφησυχασμό των τουριστών η Κυβέρνηση.

Έγκαιρα σχεδόν πριν από δύο μήνες είχαμε γράψει και είχαμε ζητήσει την άμεση διαμόρφωση του κέντρου υγείας Αντιμάχειας ως μονάδα εντατικής θεραπείας και το ΙΚΑ της Κω ως μονάδα ελέγχου και διαμονής υπόπτων κρουσμάτων. Το ίδιο ζήτησε και ο Δήμος της Κω.

Το κόστος για την μετατροπή τους και την λειτουργία τους, για δύο χρόνια με 100 προσλήψεις, όσο δηλαδή θα κρατήσει η πανδημία με την εξεύρεση εμβολίου, δεν ξεπερνούσε τα 60 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων πολλά θα τα διέθεταν οι ίδιοι οι μεγάλοι ξενοδόχοι μας και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες.

Τα χρήματα που θα χαθούν φέτος εξ αιτίας της κρίσης για την Κω ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ και για του χρόνου εάν δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο η κατάσταση θα είναι σχεδόν η ίδια. Οι δεν επιπτώσεις από την ανεργία και την κρίση των επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Η Κως των 160 χιλιάδων τουριστικών κλινών και του 1,5 εκατομμυρίου αφίξεων με 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις δυστυχώς διαφημίζει το κοντέινερ της Περιφέρειας!!.  Και στην Ισπανία έχουν στηθεί ΜΕΘ σε κάθε γωνιά του τουρισμού τους!

Όσοι νομίζουν ότι αυτά τα νούμερα είναι εξωπραγματικά και ότι η ζημιά στις οικογένειες, στην εργασία και στις επιχειρήσεις μας δεν θα είναι τραγική, κάνουν μεγάλο λάθος.

Και αυτοί που νομίζουν ότι με το μένουμε στο σπίτι και με το βλέποντας και κάνοντας, θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και τον τεράστιο ανταγωνισμό των περιοχών που θα επιδιώκουν ένα κομμάτι ψωμί από τον τουρισμό, θα δουν το καράβι του τουρισμού να φεύγει για μέρη που προνόησαν.

Είναι ώρα να απαιτήσουμε περισσότερα. Είναι ώρα να ζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Η μάχη των τουριστικών περιοχών θα δοθεί τουλάχιστον για δύο χρόνια στις υγειονομικές δομές που θα διαθέτουν.