9 Μαΐου 1945 Ημέρα νίκης των καταπιεσμένων λαών

Η νίκη της 9ης Μαΐου 1945 είχε την ίδια γενεσιουργό αιτία με χιλιάδες άλλες. Την καταπίεση των λαών, την εξαθλίωση τους, τον ευτελισμό τους Αυτή η καταπίεση οδηγεί στην αναγέννηση ή τον θάνατο, και αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Τα πάντα, από την Άνοιξη και την δημιουργία, μέχρι τον Χειμώνα και τον θάνατο, ξεκινούν από την ίδια αιτία. Εξ αιτίας της καταπίεσης ξεκινούν οι επαναστάσεις για την ελευθερία. Και εξ αιτίας της καταπίεσης πεθαίνουν οι λαοί.

Δεν ήταν τυχαίος ο Χειμώνας και ο θάνατος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, της ανόδου του Χίτλερ και της συσπείρωσης του Γερμανικού λαού γύρω του. Οφείλεται στον εξευτελισμό και την εξαθλίωση που υπέστη ο Γερμανικός λαός από την ήττα του στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν είναι τυχαία τα απελευθερωτικά κινήματα των λαών μετά τον πόλεμο. Ο θάνατος της αποικιοκρατίας. Οφείλεται στην Άνοιξη της ελευθερίας που ήρθε με τα εκατομμύρια των νεκρών πολιτών και στρατιωτών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στον πόλεμο.

Δεν είναι τυχαίος ο Χειμώνας που ζει η Κύπρος. Οφείλεται στο ανελεύθερο, δικτατορικό και καταπιεστικό καθεστώς της δικτατορίας.

Και φυσικά μαζί με αυτά και με χιλιάδες παρόμοια άλλα, δεν ήταν τυχαία η Άνοιξη της Δωδεκανήσου και η ενσωμάτωση της με την μητέρα πατρίδα, μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς. Οφείλεται στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους και θυσιάστηκαν για την ελευθερία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.,

Εμείς οι Δωδεκανήσιοι πρέπει να ξέρουμε ότι στην 9η Μαΐου, την ημέρα νίκης των καταπιεσμένων λαών που υπέφεραν και θυσίασαν εκατομμύρια πολίτες οφείλεται η δική μας ελευθερία..