Απίστευτο. Στα κρυφά παραδίδουν μια αρμοδιότητα των Δήμων στους ιδιώτες

Το κατήγγειλε ο Κυρίτσης πριν 5 ημέρες και δεν το πιστέψαμε γιατί την ανακοίνωση του την δημοσιοποίησε μόνο σε μια ιστοσελίδα και γιατί ο Δήμαρχος δεν απάντησε.

Προσπαθήσαμε να το διαπιστώσουμε από την ιστοσελίδα της Βουλής και ήταν αδύνατον γιατί δεν εμφάνιζε το σχέδιο νόμου. Και έπρεπε να διαβάσουμε το δελτίο τύπου του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαντορινιού για να ψυλλιαστούμε και να δούμε τις ιστοσελίδες των Ιονίων Νησιών για να το διαπιστώσουμε.

Νύχτα, την ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το περιβάλλον στην Βουλή, προστέθηκε άρθρο με το οποίο παραχωρούνται στους Περιφερειάρχες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων η κυριότητα και η διαχείριση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής των αποβλήτων.

Αντί να αφαιρέσουν την αρμοδιότητα αυτή από τους Δήμους κάποιων μικρών νησιών που δεν ενδιαφέρθηκαν να δημιουργήσουν ΧΥΤΑ, παίρνουν τα φιλέτα του χρήματος από τους Δήμους που έχουν, τα δίνουν στον Περιφερειάρχη, βάζουν τους πολίτες να πληρώνουν πρόσθετα τέλη και φυσικά μεταφέρουν τα σκουπίδια των μικρών νησιών στα μεγάλα νησιά…

Μετατρέπουν τον ρόλο των Περιφερειών που είναι ο προγραμματικός,  σε ρόλο διαχειριστή των αποβλήτων με την κρυφή σκέψη ότι αυτή η διαχείριση θα γίνει από ιδιώτες…

Είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών που ξεκινά από τους δύο δικούς τους περιφερειάρχες αφού αν ο νόμος ήταν για τα νησιά θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στον νόμο και το Βόρειο Αιγαίο, αλλά εκεί ο περιφερειάρχης δεν είναι δικός τους.

Το θέμα για την αυτοδιοίκηση δεν είναι ασήμαντο. Η εξέλιξη για τον Δήμο της Κω είναι ιδιαίτερα σημαντική, η δε αυτοτέλεια και η αυτονομία του για μια ακόμα φορά θίγονται βάναυσα και μάλιστα στα κρυφά.

Η Κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού και μάλιστα στα κρυφά προχώρησε σε δύο νομοθετικές πράξεις που φανερώνουν τις προθέσεις της. Η πρώτη ήταν να μεταφέρει την αποκλειστική ευθύνη κατανομής των πιστώσεων της αυτοδιοίκησης στον Υπουργό Εσωτερικών και η δεύτερη είναι να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αντιδράσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα και χωρίς περιστροφές αφού αυτή η βίαιη πράξη δεν αφορά μόνο την Κω αλλά την ουσία των αυτοδιοικητικών θεσμών.