Φάκελος Αίγλη 5. Ο άλλος δρόμος της οικονομίας σε περιόδους οικονομικής κρίσης

Με την εμφάνιση της παγκόσμιας κρίσης το 2008 και τη κατάρρευση των τραπεζών στις ΗΠΑ, ξεκίνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι προτάσεις ανάκαμψης της οικονομίας και κυρίως η εξεύρεση νέων εργαλείων καταπολέμησης της ανεργίας.

Η τότε Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ξεκίνησε την σύνταξη του νόμου για την κοινωνική οικονομία. Την συνέχισε το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε το 2012 ο νόμος για τις Κοιν.Σ.Επ που επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ..

Ο νόμος ξεκάθαρα οδηγούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε ένα ενδιάμεσο δρόμο μεταξύ των ιδιωτικών και των δημόσιων επιχειρήσεων με την μορφή συνεταιρισμών και για κοινωνικό σκοπό μόνο.

Σύμφωνα με αυτό τον νόμο που ισχύει ακόμα και επειδή ακριβώς δεν σκόπευαν σε επιχειρηματικό κέρδος αλλά σε κοινωνικά οφέλη που σχετίζονταν με την κάλυψη θέσεων εργασίας και κοινωνικές παρεμβάσεις δίνονταν η δυνατότητα στο δημόσιο και στους Δήμους να τις επιχορηγούν.

Ο Δήμος της Κω επένδυσε σχεδόν όλες τις δυνάμεις σε αυτόν τον στόχο με σκοπό να καλύψει πάνω από 150 νέες θέσεις εργασίες, ιδίως νέων επιστημόνων, σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες που προσδιορίστηκαν από το σχέδιο ανάπτυξης που αποφασίστηκε και το οποίο ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο.

110 νέοι επιστήμονες, Δασολόγοι, Γεωπόνοι, Χημικοί, Φυσικοί, Φιλόλογοι, Ιστορικοί, Μηχανικοί, Πληροφορικάριοι, Κοινωνιολόγοι, Οικονομολόγοι βρήκαν διέξοδο και συμμετείχαν σε 16 Κοιν.Σ.Επ. 

Για την προστασία των Δασών. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, Για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, της θάλασσας και των λυμάτων. Για την ανάδειξη των βιοτόπων και της Πλάκας. Για την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Για την παραγωγή και εκμετάλλευση των βοτάνων. Για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και της παράδοσης. Για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας. Για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών και των περιβαλλοντικών διαδρομών. Για την προστασία της δημοτικής περιουσίας και των συνοικιών της Κω. Για την υποστήριξη και την τουριστική προβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων και των μουσικών σχημάτων.

Επειδή από τον νόμο παρέχεται η δυνατότητα οικονομικών ενισχύσεων και παραχωρήσεων από το Κράτος και τους Δήμους, προβλέπονται σοβαρές προϋποθέσεις στην λειτουργία τους που επαυξάνονται όταν οι συμφωνίες συνάπτονται μεταξύ των Δήμων και των Κοιν.Σ.Επ.

Εάν η μετέπειτα δημοτικές αρχές μελετούσαν τον νόμο και παράλληλα διάβαζαν τις συμφωνίες που έγιναν με τον Δήμο τότε η εικόνα της κοινωνίας μας σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Αλλά ακόμα και σήμερα είναι αναγκαίο η δημοτική αρχή να μελετήσει τις συμφωνίες και να παρέμβει στην λειτουργία των δύο επιχειρήσεων με σκοπό και στόχο να εφαρμοστούν απόλυτα οι μεγάλοι στόχοι των Κοιν.Σ.Επ. για την αξία του συνεταιριστικού κινήματος, για τον σεβασμό των εργασιακών σχέσεων και για την προσφορά τους στην κοινωνία.

Έγινε μεγάλος θόρυβος και απαξίωση αυτού του σοβαρού εργαλείου. Αξίζει η νέα δημοτική αρχή να παρέμβει και να ελέγξει με διάθεση συνεργασίας αν τηρούνται οι συμφωνίες του νόμου και της παραχώρησης, όταν μάλιστα γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές είναι και κερδοφόρες επιχειρήσεις.