ΔΕΥΑΚ. Η μείωση των τελών εν μέσω πανδημίας

Η ΔΕΥΑΚ είναι μια ανταποδοτική επιχείρηση που στηρίζεται στα ανταποδοτικά έσοδα της. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις τα λειτουργικά έξοδα και οι ανάγκες συντηρήσεων παίζουν τον καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή τους πολιτική. Φυσικά στην τιμολογιακή πολιτική υπεισέρχονται και τα αναπτυξιακά τους έργα που είναι αναγκαία για την ευρωστία της επιχείρησης και την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Είναι επίσης γνωστό ότι η πανδημία προβληματίζει ιδιαίτερα την διεθνή κοινότητα όχι μόνο ως προς την εξέλιξη του κορονοϊού αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις.  Κανένας δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή τι θα συμβεί με τον τουρισμό και την πλήρη ανάκαμψη του, άρα τι θα συμβεί στις τουριστικές επιχειρήσεις και στα συναφή επαγγέλματα και άρα στην συνολική οικονομία του νησιού.

Σίγουρα η ΔΕΥΑΚ προσαρμόζει τα έξοδα της σύμφωνα με τα έσοδα της και είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά τα έσοδα θα μειωθούν εξ αιτίας της μείωσης της κατανάλωσης νερού.  Υπολογίζεται πρόχειρα ότι η μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%. Και μάλιστα σε ακαθόριστο χρόνο διάρκειας της κρίσης, όταν λέγεται ότι μπορεί η ύφεση να κρατήσει από 2 έως  και 4 χρόνια.

Το ότι στην απόφαση της ΔΕΥΑΚ προβλέπεται η διευκόλυνση των εξοφλήσεων των λογαριασμών, η μη διακοπή του νερού για τις  καθυστερημένες εξοφλήσεις και η μη επιβολή προσαυξήσεων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά σε μια ανταποδοτική επιχείρηση που μετά βεβαιότητας θα υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες, η μείωση της τιμής του προϊόντος που πουλά είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, τουλάχιστον αυτή την στιγμή που δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκταση και το βάθος των ζημιών.

Ήδη έχουμε γράψει για το τεράστιο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται στην ΔΕΥΑΚ. Είναι βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί αφού πολλές επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες, θα αδυνατούν να πληρώσουν και τα τρέχοντα  Γράψαμε πολλές φορές για την εγκληματική και σκανδαλώδη πολιτική πρακτική των προηγούμενων για αυτό το χρέος. Η σημερινή αρχή θα το βρει μπροστά της και θα καταστεί υπόλογος και για αυτό!

Και τι θα συμβεί τότε; Αυτό που θα γίνει και για χιλιάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα καταρρεύσουν ή θα χρεωθούν εξ αιτίας των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι και η ΔΕΥΑΚ θα απαιτήσει οικονομική ενίσχυση είτε από το κράτος, είτε από τον Δήμο. Άλλωστε αυτό προτείνει και η εισήγηση του κ. Δημάρχου προς την Κυβέρνηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τον κορονοϊό!

Όμως η ΔΕΥΑΚ με την μείωση των τιμολογίων της δεν επιδιώκει σε αυτή την φάση την μεγαλύτερη κατανάλωση, αντίθετα όπως και για όλα τα άλλα προϊόντα η μείωση της κατανάλωσης θα γίνει υποχρεωτικά εξ αιτίας της μειωμένης ή μηδενικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Εάν τα μειωμένα έσοδα δεν επαρκούν για τις ανελαστικές της δαπάνες τότε θα υπάρξει πρόβλημα

Και το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΚ θα είναι τεράστιο στην περίπτωση που η οικονομική κρίση και άρα ο τουρισμός κρατήσουν πέραν και του 2020. Τα χρέη που υπάρχουν, τα μειωμένα έσοδα και τα χρέη που θα δημιουργηθούν εξ αιτίας της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα καταστήσουν το πρόβλημα ανυπέρβλητο, γι’ αυτό και κάθε πολιτική παροχών αυτή την περίοδο είναι παρακινδυνευμένη.