Δεκάδες είναι οι επιστήμονες και οι αναλυτές σε όλο τον κόσμο που μας λένε ότι η εποχή μετά τον κορονοϊό θα είναι εντελώς διαφορετική. Ότι θα αλλάξουν πολλά στις συνήθειες μας, στις επιχειρήσεις μας, στην εργασία μας.
Μας λένε για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και για την τηλεεργασία. Και ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για να τις αντιμετωπίσουν αύριο.
Μας λένε για 4 χρόνια μεγάλης ύφεσης, ανεργίας και κλεισίματος επιχειρήσεων.
Η δική μας Κυβέρνηση είναι ίσως η πρώτη σε όλο τον κόσμο που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας αυτές τις αλλαγές. Μας το εξηγεί ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου κ. Σάββας Ρομπόλης.
Μας λέει ότι με το άρθρο 68 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου (δηλαδή στην ζούλα) η Κυβέρνηση επέκτεινε την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού σε εταιρείες του ιδίου ομίλου ακόμα παραπέρα και σε συνεργαζόμενες ή και ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Νομιμοποίησε δηλαδή αυτό που συμβαίνει στα κρυφά και δειλά με την ενοικίαση εργαζομένων.
Το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αλλά οφείλουμε να το παρουσιάσουμε. Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα είναι ένα άνεργο εργατικό δυναμικό που κατά περίπτωση θα χρησιμοποιείται μερικές ώρες ή ημέρες. Και η κατάληξη υπογραμμίζει ότι θα είναι μερική ανεργία αντί μερικής απασχόλησης!
Και το πηλίκο της διαίρεσης θα δίνει διεύρυνση των φτωχών εργαζόμενων και των φτωχών ανέργων, γιατί εάν έχουμε τώρα 40% κάτω από το όριο της φτώχειας (και αυτό επίσημα είναι 382 ευρώ το μήνα), Τότε μετά από 1-2 χρόνια θα μιλάμε για το 50% ή το 60% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχιας. Πώς μπορεί να λειτουργήσει μία οικονομία και μία κοινωνία με αυτούς τους όρους; Ανασφάλιστη, με ελάχιστα ή καθόλου εργασιακά δικαιώματα; αναρωτήθηκε ο κ. Ρομπόλης.
Συνεχίζοντας λέει ότι η στρατηγική που επιδιώκουν είναι η εμβάθυνση της υπεργολαβικής οικονομίας και εάν το 2020 η ύφεση στην Ελλάδα φτάσει ή ξεπεράσει το 10% τότε μιλάμε για ανεργία της τάξης του 22%, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για μία οικονομία που δίνει μόνο ένα χρόνο επίδομα ανεργίας; Στην Ελλάδα επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο 1 στους 10 ανέργους, όπως υπογράμμισε.
Με μια άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η Κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού απάλλαξε τους τραπεζίτες από την υποχρέωση να διώκουν δικαστικά τα στελέχη για πράξεις απιστίας!! Αλλά και με μια άλλη ΠΝΠ το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και άλλοι 350 φορείς του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να διαφημίζουν τα τουριστικά πακέτα τους μόνο από μια συγκεκριμένη εταιρεία προβολής και διαφήμισης!!