Τηλεεκπαίδευση. Το θαύμα του κορονοϊού και της Κυβέρνησης

Το 90% των μαθητών και των σπουδαστών συμμετέχει όπως λένε στο πρόγραμμα της τηλεεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα υπογράφηκε και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να δίδουν οι σχολικές επιτροπές στους μαθητές και από έναν υπολογιστή για να καλυφθεί και το άλλο 10%

Δεν υπάρχει ημέρα που να μην βγαίνουν οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και οι Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας δύο και τρεις φορές σε κάθε κανάλι και να μιλάνε για την τεράστια επιτυχία του Υπουργείου στην τηλεεκπαίδευση.

Και αναρωτιόμαστε αλήθεια, άραγε γιατί χρειαζόμαστε τόσες χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές αφού ήδη η Ελλάς έφθασα στο ύψιστο σημείο της μόρφωσης με την χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Η μήπως είναι και αυτό μια μούφα, ένα φέικ νιους.

Πιστεύουμε ότι αυτά που μας λένε είναι η ωμή πραγματικότητα. Είναι τα πιστεύω τους. Είναι αυτό που επιθυμούν να γίνει. Γιατί μπορεί να μην είναι το 90% που παρακολουθούν την τηλεεκπαίδευση και να είναι το 50% όπως λένε οι σύλλογοι των γονέων και των δασκάλων, αλλά αυτό το 50 τους ενδιαφέρει.

Γιατί αν τους ενδιέφερε το ποσοστό που δεν παρακολουθεί, Τα παιδιά δηλαδή των οικογενειών που δυσκολεύονται να αγοράσουν υπολογιστή και τα λοιπά συναφή, τότε δεν θα πανηγύριζαν στις τηλεοράσεις, αλλά πρώτα θα προβληματίζονταν πως θα καλυφθεί το σύνολο των παιδιών της χώρας και μετά θα έβαζαν κάποια και λέμε κάποια, προγράμματα πιλοτικά και πειραματικά για τηλεεκπαίδευση.

Είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που λέει ότι θα προχωρήσουν οι ικανοί, οι καλύτεροι, οι άριστοι. Μόνο που οι δεξιότητες των παιδιών και η κρίση τους, αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα μέσα που τους προσφέρονται. Και στο Σύνταγμα μας η ισότητα των ανθρώπων γράφτηκε με αγώνες και θυσίες. Για τους κυρίους αυτούς, ο φτωχός και ο αδύναμος είναι μόνο για εργάτης.

Αλλά και η μαγεία της τηλεεκπαίδευσης, η διαφήμιση της, γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Θέλουν να την περάσουν στο μυαλό των πολιτών ως θαύμα της τεχνολογίας και ως αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής γιατί δεν επιθυμούν την ζωντανή επαφή του δάσκαλου με τον μαθητή. Αυτού του Σαρδανάπαλου, όπως λέει το τραγούδι, που θα τους μάθει για το δίκαιο, για την ισότητα. Που θα τους μάθει να αγωνίζονται εναντίον των τσιφλικάδων.