Φάκελος Αίγλη 4. Ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πείραμα στην Κω που θεωρήθηκε σκάνδαλο

Διαβάζοντας τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων μαθαίνουμε τι ακριβώς έγινε την περίοδο της Δημαρχίας Καίσερλη. Τότε που η πτώχευση της χώρας ήταν εντός των πυλών και η έξαρση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων στο απόγειο.

Η παράταξη του κ. Καίσερλη προεκλογικά στόχευσε στην οικονομική κρίση και υποσχέθηκε την υποστήριξη των νέων επιστημόνων σε καινοτόμες εργασίες με συνεργατικές επιχειρήσεις που τότε όλες οι Κυβερνήσεις θεωρούσαν ως έναν νέο και αναγκαίο για την εποχή της κρίσης επιχειρηματικό δρόμο.

Δημόσια ο τότε Δήμαρχος υποστήριζε ότι στην μεγάλη οικονομική κρίση, η πρώτη προτεραιότητα του, ήταν η συγκράτηση των νέων επιστημόνων στην Κω και όχι τα ασφαλτικά. Και έτσι υποστηρίχθηκε η δημιουργία 16 συνεργατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα νομοθεσία που ψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δόθηκαν συνολικά επιδοτήσεις από τον Δήμο ύψους 70 χιλιάδων ευρώ!  

Από την πρώτη στιγμή ο Κυρίτσης και η παράταξη του εναντιώθηκαν σε αυτόν τον προγραμματισμό του Δήμου. Όχι μόνο για την Αίγλη, όχι μόνο για τον Ορφέα. Αλλά για όλες της Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από νέους επιστήμονες και από άνεργους δημότες. Για όλες τις συνεργατικές επιχειρήσεις που από τον νόμο δεν επιτρέπουν το κέρδος αλλά την αξιοπρέπεια στους μισθούς και την προσφορά στην κοινωνία.

Κυνήγησαν τους χημικούς. Κυνήγησαν τους γεωπόνους, Κυνήγησαν τους δασολόγους, κυνήγησαν τους μηχανικούς, Κυνήγησαν τους φιλόλογους και τους ιστορικούς. Διαβάσαμε στα πρακτικά του δικαστηρίου για πάνω από 80 νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η Αίγλη ήταν η εύκολη αιτιολογία για να πεισθεί η κοινωνία μας εναντίον των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ήταν η αιτία που έπεισε την κοινωνία ότι οι Δήμοι θα πρέπει να απασχολούνται μόνο για τα συνηθισμένα, για τους δρόμους τα άσφαλτικά και τα σκουπίδια. Ότι οι Δήμοι δεν μπορεί να γίνουν καταλύτες στην οικονομία και δεν επιτρέπεται να ασχολούνται και να αγωνίζονται για τα κύρια προβλήματα της κοινωνίας που είναι η ανάπτυξη, η οικονομία και η εργασία.

Μελετώντας τα σχετικά για την υπόθεση Αίγλη μπορούμε να πούμε επιγραμματικά ότι ο Κυρίτσης και η παράταξη του έδωσαν μια αντιπολιτευτική μάχη που την κέρδισαν για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων κυρίως ο αθέμιτος πόλεμος μέσω των καταγγελιών και των δικαστηρίων. (στο επόμενο. τί γίνεται σήμερα με την Αίγλη)