Ληστρικός καπιταλισμός. Ποιά Ανάσταση. Γι’ αυτούς ένας Θεός υπάρχει

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

Μόλις προχθές ήταν που σε μια παρόμοια οικονομική κρίση με αυτήν του κορονοϊού αλλά από άλλες αιτίες,  οι απαιτήσεις των ηγετών ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Ήταν τόση μεγάλη η πίεση στα κράτη που ζητούσαν οικονομική ενίσχυση, που έφταναν στο σημείο οι ηγέτες δανειστές να απαιτούν το ξεπούλημα νευραλγικών για τα κράτη δημοσίων επιχειρήσεων όπως της διαχείρισης της ενέργειας, των υδάτων, του περιβάλλοντος, αλλά και των Τραπεζών.  Περιόριζαν ακόμα και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών παροχής των δημοσίων αγαθών της υγείας και της παιδείας προς όφελος των ιδιωτών.

‘Ετσι επέμεναν ότι θα πάρει μπροστά η οικονομία. Έτσι θα ωφεληθούν οι κοινωνίες και οι πολίτες.

Και ήλθε μια πρωτεΐνη, ένας ιός, για να αλλάξει ο τροχός. Μέσα σε μια ημέρα αυτοί που ορκίζονταν στην ελεύθερη οικονομία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρακαλούν τα κράτη να κρατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους.  Παρακαλούν τους λαούς με την φορολογία τους να χρηματοδοτήσουν την καταρρέουσα οικονομία τους. Παρακαλούν το κράτος να τους προστατέψει την υγεία τους. Αλλά και τα κράτη στον κίνδυνο να χάσουν βασικές επιχειρήσεις τους τρέχουν να τις επιχορηγήσουν ή και να τις κρατικοποιήσουν.

Σίγουρα αυτό το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο. Ο άπληστος άνθρωπος δεν θα εκλείψει. Το χρήμα, ως ο μοναδικός Θεός γι’ αυτούς, θα επανέλθει για να δοξάζεται. Αλλά η σημερινή αλλαγή του καπιταλισμού έστω και πρόσκαιρη θα πρέπει να μας διδάσκει.  

Θα πρέπει καθημερινά να μας θυμίζει ότι τα δημόσια αγαθά που σχετίζονται με την ζωή των ανθρώπων όλου του κόσμου δεν μπορεί να εξαρτώνται από την βούληση των λίγων και την στόχευση του κέρδους μέσα σε μια κοινωνία που επικρατεί ο ληστρικός καπιταλισμός.  Η υγεία, το περιβάλλον με την κρίση της υπερθέρμανσης και των υδάτων, η ενέργεια και η εκπαίδευση δεν μπορεί να βρίσκονται στα χέρια της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.

Αλλά και τα κράτη που θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης αυτών των αγαθών δεν μπορεί να έχουν Κυβερνήσεις που διαπλέκονται με τις ολιγαρχίες των επιχειρηματικών συμφερόντων….