Χελίν Μπολέκ. Το τραγούδι ποτέ δεν φυλακίζεται

Το τραγούδι ποτέ δεν φυλακίζεται. Αυτό ήταν το μήνυμα της Τουρκάλας τραγουδίστριας Χελίν Μπολέκ, 28 ετών, που πέθανε μετά από 288 ημέρες μπαινοβγαίνοντας από τις τουρκικές φυλακές.

Η χελίν Μπολέκ ήταν μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος Grup Yorum που δημιουργήθηκε το 1985 και από τότε έχει εκδόσει 23 άλμπουμ και έχει δόσει εκατοντάδες μεγάλες συναυλίες στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος στιχουργός Μουράτ Μερίτς λέει «Παρά τις ξεκάθαρες αριστερές του απόψεις, το συγκρότημα Grup Yorum δεν ήταν ποτέ ακραίο. Αντιθέτως, είναι το συγκρότημα που έχει παίξει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Είναι ένα λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους, διωγμένους και σε εκείνους που προβάλλουν αντίσταση στο σύστημα»

Γνώστες της τουρκικής μουσικής θεωρούν ότι, παρά τις ανυπόστατες κατηγορίες για σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και τον εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και 3 δεκαετίες.

«Γι’ αυτό ακριβώς τα μέλη του Grup Yorum πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Γιατί διεκδικούν να τραγουδούν, να κάνουν συναυλίες και να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους για να συνεχίσουν την πολιτιστική τους προσφορά. Τα αιτήματά τους είναι τόσο απλά», δηλώνει ο Μουράτ Μερίτς. Το 2012 μοιράστηκε τη σκηνή μαζί τους κι ο μεγάλος Τούρκος τραγουδοποιός, Ζουλφού Λιβανελί, που εξέφρασε την λύπη του.

«Κανένας δεν μπορεί να κάνει το Grup Yorum να σωπάσει. Ή νίκη ή θάνατος», είχε δηλώσει ο Γκιοκτσέκ, ένας συνεργάτης της Χελίν που και αυτός κάνει απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Το τραγούδι ποτέ δεν φυλακίζεται και φυσικά ούτε και οι ιδέες για την ελευθερία και την δημοκρατία. Αυτό μας διδάσκει η 26χρονη Τουρκάλα Χελίν.