Κυβέρνηση και Δήμοι. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται (με την ευκαιρία των αιτημάτων του κ. Νικηταρά)

Τις προάλλες γράφαμε για τους αρμούς της εξουσίας και το “θράσος” που είχε ο Αλέξης Τσίπρας να αναφέρει ότι θα τους ελέγξει όταν πάρει την Κυβέρνηση. (θράσος είπαν οι Νεοδημοκράτες)

Δεν πέρασαν πέντε ημέρες και δικαιωθήκαμε. Διαβάστε λοιπόν τι έγινε με τους αρμούς της εξουσίας, ποιοί τους ελέγχουν και εναντίον ποίων τους χρησιμοποιούν.

Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” ήταν ένα πρόγραμμα μελετών, προμηθειών και έργων του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους από χρήματα που προέρχονται από τα νομοθετημένα εδώ και 30 χρόνια έσοδα των Δήμων, από το προγράμματα ΕΣΠΑ και τα δάνεια του ΤΠκΔ και οι κατανομές του τα τελευταία χρόνια γίνονταν στους Δήμους με την συμμετοχή τους και χωρίς κανένα πρόβλημα ή κάποια καταγγελία.

Όταν έγινε Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμα και άρα τα έργα σταμάτησαν με σκοπό όπως είπαν να ανασυντάξουν τους στόχους και τις διαδικασίες. Και όλοι περίμεναν την νομοθετική ρύθμιση για να επανεκκινήσουν τα έργα που ήταν σταματημένα και οι Δήμοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους  Τι έγινε λοιπόν; Ακούστε για να καταλάβετε τι σημαίνει ο αρμός της εξουσίας.

Η Κυβέρνηση μέσα στον χαμό του κορονοϊού, σε συνθήκες άκρας ανησυχίας της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι στην Βουλή αντέγραψε όλη την νομοθεσία του “Φιλόδημου” όπως είχε και άλλαξε μόνο την διαδικασία που οδηγεί κατευθείαν σε ένα σφικτά ελεγχόμενο σύστημα και άρα ρουσφετολογικό.

Από τώρα και στο εξής κάθε ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων των Δήμων θα απαιτεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης. Με πρόεδρο τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού, αντιπρόεδρο την διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, δύο ιδιώτες μηχανικούς και έναν μηχανικό του Υπ. Εσωτερικών που διορίζει ο Υπουργός!!!

Χθες ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς σε μια εμπνευσμένη επιστολή του προς τους δημότες προσδιορίζει την αποστολή της αυτοδιοίκησης και προδιαγράφει αφενός την αποστολή του Δήμου μας αυτές τις δύσκολες ημέρες και καταγράφει τα ορθά αιτήματα του προς την Κυβέρνηση.

Θέλουμε να πούμε ότι η μόνη περίπτωση να απαντήσουν οι κυβερνώντες στα αιτήματα του Δημάρχου με τόσο καθαρό και έντιμο τρόπο, όπως ο δικός του, είναι να περάσει από τον πάγκο, να περάσει από το γραφείο τους και να υποκλιθεί. Αυτό κανένας από τους Κώους και κανένας από την παράταξη του δεν πρόκειται να το αποδεχθεί.

Η Κως δεν είναι μια αμελητέα οικονομική και κοινωνική μονάδα. Έχει μέγεθος που επηρεάζει τον εθνικό πλούτο και έχει ανθρώπους που απέδειξαν ότι έχουν τις δυνάμεις να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να υποκλίνονται στους αρμούς της κεντρικής εξουσίας.