Στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, όταν τελειώσει η κρίση να αντισταθούμε με οικονομικές ενισχύσεις των κλάδων της παραγωγής και των επιχειρήσεων

Μια ομάδα νέων οικονομολόγων συνεργάστηκε την τελευταία εβδομάδα και κατέληξε σε συμπεράσματα που παραθέτουμε

“Μελετήσαμε αρκετές εκθέσεις και άρθρα οργανισμών και επιστημόνων που επεξεργάζονται σενάρια για την επόμενη ημέρα και μπορούμε να πούμε ότι όλα στον κεντρικό πυρήνα τους έχουν ως συμπέρασμα ότι οι οικονομίες όλων των χωρών θα υποστούν σοβαρό πλήγμα και ότι πολλά από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα θα αλλάξουν.

Μείναμε σε κάποια που προεξοφλούν τι θα συμβεί και θα σας πούμε την δική μας άποψη για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Είναι βέβαιο ότι θα χαθούν στην Ελλάδα αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας υπολογίζει ότι σε παγκόσμια κλίμακα θα χαθούν από 8 έως 35 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτή την κατάσταση στο κεφάλαιο της εργασίας θα την επιδεινώσει η βίαιη εισδοχή της τηλεργασίας.

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι θα υπάρξει ανατροπή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου.  Αυτό θα συμβεί αφενός γιατί θα υπάρξει φτωχοποίηση και κλείσιμο χιλιάδων ασθενούντων ήδη κλάδων της παραγωγής αλλά και οικογενειακών επιχειρήσεων και αφετέρου γιατί τα τρισεκατομμύρια των κεφαλαίων που λιμνάζουν θα αξιοποιήσουν επιθετικά την εισδοχή τους στην αγορά.

Και το τρίτο που είναι και το σπουδαιότερο. Το σύστημα, οι ιθύνουσες ελίτ. Οι εξουσίες, αναγκάζονται τώρα κάτω από την πίεση του κορονοϊού να πάρουν μέτρα κοινωνικής προστασίας και ενάντια με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο τους. Αλλά προς το τέλος θα μιλήσουν για την “ευκαιρία” Και τα λιμνάζοντα κεφάλαια θα κάνουν την επίθεση τους για μια άλλου είδους ανάπτυξη.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη που εμείς την βρίσκουμε την περισσότερο αληθινή προτείνουμε τρία πράγματα που πρέπει να διεκδικήσουμε τώρα.

1. Να συνεχισθεί με δικαιοσύνη η πολιτική των προσωρινών ενισχύσεων στις ομάδες τις εργασίας που πλήττονται αλλά και με φειδώ και μόνο για να επιβιώσουμε.

2. Να εξαγγελθεί τώρα γενναίο πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων και παροχών των παραγωγικών μονάδων της χώρας και των οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Και αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί την ημέρα που θα κλείσει η περίοδος του κορονοϊού.

Αντί δηλαδή η αναδιάρθρωση και η αναδιανομή του πλούτου να γίνει μέσω των υπέρογκων, λιμναζόντων , αδρανών κεφαλαίων με την εφαρμογή επιθετικών εξαγορών και διεισδύσεων σε αγορές, να στηριχθεί με πρόγραμμα η αγορά, που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, από το δικό μας κράτος.

3. Τώρα, άμεσα να μελετηθούν και να νομοθετηθούν διατάξεις που θα αφορούν την τηλεργασία. Είναι ένας τομέας που εάν δεν τον ελέγξουμε θα αλλάξει προς το χειρότερο τις σημερινές ήδη άσχημες σχέσεις εργασίας.  

Γνωρίζουμε ότι πάντα σε περιόδους πολέμου και κρίσεων την πληρώνουν οι αδύναμοι. Εάν οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις του κορονοϊού που προαναφέραμε επαληθευθούν τότε αξίζει να σκεπτόμαστε την επόμενη ημέρα”