Ο Κορονοϊός στην τσέπη μας με απλά μαθηματικά

Η οικονομία πηγαίνει καλά όταν γίνονται ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Και μάλιστα όταν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ελάχιστες τότε οι δημόσιες πρέπει να αυξάνονται.  Οι δε δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται με δύο τρόπους με το πρόγραμμα τον δημοσίων επενδύσεων για κατασκευή έργων και με ενίσχυση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων που θα αυξήσουν την κατανάλωση.

Στην Ελλάδα που μόλις πρόσφατα βγήκε από την κρίση της πτώχευσης, οι μεν ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστες, οι δεν δημόσιες του προγράμματος δημοσίων έργων περιορισμένες. Στον τομέα που δεν έγινε καμιά περαιτέρω ενίσχυση από την Κυβέρνηση  της ΝΔ, είναι όλα τα επιδόματα και οι ενισχύσεις στους χαμηλόμισθους.

Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού. Από εδώ και πέρα ούτε ιδιωτικές ούτε δημόσιες επενδύσεις θα υπάρχουν και αυτό μέχρι την πλήρη εξαφάνιση του φαινομένου που είναι ακόμα άγνωστο πότε θα συμβεί.

Άρα η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να χάνει. όμως δεν είναι δυστυχώς μόνο αυτά τα δεδομένα. ότι δηλαδή δεν θα έχουμε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.  Το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και η παύση εργασιών του τουριστικού κλάδου έχει δύο τρομερές επιπτώσεις.

Η μία είναι ότι όλοι αυτοί που σταμάτησαν τις εργασίες τους αφενός δεν παράγουν και αφετέρου τρώνε από τα έτοιμα, από τις σάρκες τους.

Και η άλλη επίπτωση είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και στο κράτος που αφενός δεν εισπράττει και αφετέρου επιχορηγεί αυτούς που πλήττονται για την καθημερινή επιβίωση τους.

Κάποια στιγμή είναι φυσικό αυτή η κατάσταση να τερματισθεί. Και να επανέλθει η ζωή μας όπως πριν από τον κορονοϊό. Και τότε θα μπει το μέγα ερώτημα. Όλη αυτή την ζημιά που ήδη φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη ποιός θα την πληρώσει;

Γιατί είναι ωραία τα μεγάλα λόγια για την επιτυχία της Κυβέρνησης που μπήκαμε στη ποσοτική χαλάρωση και στην μείωση των πλεονασμάτων του 3.5%. Αλλά η ζημιά είναι ζημιά και είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα, μα πάντα, την πληρώνει ο κοσμάκης. Απλά εξαρτάται από ποιός θα είναι στην Κυβέρνηση. Γιατί αν είναι αλήθεια αυτό που ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, πως δηλαδή η ΕΚΤ έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να αγοράσει μέχρι 12 δις ελληνικών ομολόγων, όχι όμως από το δημόσιο αλλά από τις δευτερογενείς αγορές, δηλαδή από τα  Funds, άρα δεν θα πάνε στο δημόσιο αλλά στους κερδοσκόπους. ΤΟΤΕ ΚΛΑΨΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ. Μας την έχουν στημένη..