Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα φάρμακα Avastin και Lucentis που αποδεικνύουν τις στενές σχέσεις των εταιρειών με τους πολιτικούς, τους γιατρούς και τα ΜΜΕ.
Και τα δύο φάρμακα δημιουργήθηκαν στην εταιρεία Genentech και το Avastin (Μπεβασιζουμάμπη) κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Roche το 2005 το δε Lucentis στην εταιρεία Novartis το 2007
To 30% των μετοχών της Roche ανήκει σήμερα στη Novartis, αλλά και η Genentech έχει πουληθεί και αποτελεί μέλος του Ομίλου Roche. Συνεπώς όλων των συγκεκριμένων εταιρειών τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα.
Και τα δύο φάρμακα είναι ισοδύναμα με τις ίδιες -αποδεδειγμένα από επιστημονικές έρευνες- θεραπευτικές ιδιότητες, τις ίδιες ακριβώς αντενδείξεις και τα ίδια ποσοστά ανεκτικότητας.
Και τα δύο φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της «ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας» Αλλά το ένα είναι 30 φορές πιο ακριβό από το άλλο!
Στην Ελλάδα συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή και τη δημοσίευση πολλών επιστημονικών ερευνών να απαγορεύεται επίσημα η χρήση του χαρακτηρισμένου ως αντικαρκινικού φαρμάκου Avestin στη θεραπεία της «ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας» παρόλο που κοστίζει περίπου 30 φορές λιγότερο από το φάρμακο αναφοράς γι’ αυτή την ασθένεια το Lucentis της Novartis.
Στη Γαλλία αυτό το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια το 2012 και τελικώς μετά από δικαστική διαμάχη επετράπη η κυκλοφορία και του Avestin στη θεραπεία της «ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας»
Στην Ιταλία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 182,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Novartis και τη Roche, με την κατηγορία ότι πίεζαν γιατρούς να συνταγογραφούν το ακριβό φάρμακο.
Το θέμα έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εξέτασε και θεώρησε στις 23 Ιανουαρίου του 2018 ότι «η συνεννόηση μεταξύ των φαρμακευτικών oμίλων Roche και Novartis, με στόχο να μειωθεί η οφθαλμολογική χρήση του Avastin, ώστε να αυξηθεί εκείνη του Lucentis, θα μπορούσε να αποτελέσει “εξ αντικειμένου” περιορισμό της ανταγωνιστικότητας». Η προσφυγή έγινε το 2014 από τις ιταλικές αρχές.
Στην Ελλάδα αν κάποιος γράψει απλά στη μηχανή αναζήτησης του google τις δύο ουσίες «Μπεβασιζουμάμπη (Avastin) και Ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis) θα βρει με ημερομηνία Ιούνιος 2014 πολλά άρθρα γνωστών εκδοτικών ομίλων, ιατρικών περιοδικών και εφημερίδων με τίτλους όπως “Λάθος θεραπεία κάνουν πολλοί ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας” υποστηρίζοντας δήθεν επιστημονικά ότι το “λάθος” είναι η χρήση του φθηνού Avastin αντί του Lucentis…».
Μάλιστα επιστρατεύονται και γνώμες ειδικών που ασκούν κριτική στη γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει γρήγορα το Lucentis με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους αλλά και να υποβάλλονται σε θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη δηλαδή με Avastin (sic).
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και 1 εκατομμύριο έχει σοβαρά προβλήματα. Η τιμή της μιας ένεσης του απαγορευμένου είναι 35 ευρώ ενώ του άλλου είναι 650 ευρώ! .
Χαρακτηριστική της διαφοράς τιμής είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες ασθενών. Στην πρώτη ομάδα έγιναν 248 ενέσεις Avastin σε συνδυασμό με φωσφωρική δεξαμεθαζόνη (μειώνει το ποσοστό υποτροπής) και 313 ενέσεις με Lucentis, έχοντας τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στη θεραπεία.
Στην πρώτη περίπτωση το κόστος των ενέσεων ήταν 8.680 ευρώ (248Χ35) και στη δεύτερη το κόστος ήταν 203.450 (313Χ650).