Κράτος και κορονοϊός Ή μήπως κράτος και ιδιωτικοποιήσεις

Ένας ιός μας έβαλε σε βαθύ προβληματισμό. Αυτή η απειλή που επικρέμαται πάνω από όλη την υφήλιο φανερώνει τις αδυναμίες των καπιταλιστικών συστημάτων και την δύναμη των οργανωμένων κοινωνιών.

Κυρίως φανερώνει αυτό που τελευταία και κυρίως από τους υποστηρικτές της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας επιχειρείται.  Τα πάντα στους ιδιώτες. Στον ανταγωνισμό. Στο κέρδος. Και κυρίως αυτά που αφορούν και τον τελευταίο πολίτη στον πλανήτη. Το περιβάλλον, την παιδεία και την υγεία.

Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα λήξει αυτή η περιπέτεια και μάλιστα εάν λήξει με τεράστιες ζημιές, τότε η υπεροψία αυτών που επένδυσαν στο οικοδόμημα του άκρατου καπιταλισμού θα έχει καταρρεύσει.

Και ο μεν ιός, που μας ήλθε απρόσκλητα – ή μήπως είναι και αυτό ανθρώπινο δημιούργημα – φανέρωσε τα σαθρά σημεία του διεθνούς κατεστημένου, των χρηματιστηρίων, των τραπεζών, των αγορών. Φανταστείτε τι θα συμβεί στο περιβάλλον που δεν θα έλθει απρόσκλητα, που υπάρχουν προειδοποιήσεις, που κτυπούν εδώ και καιρό οι καμπάνες και δυστυχώς τα πάντα βρίσκονται στην διάθεση των κερδοσκόπων και όχι των οργανωμένων κοινωνιών.

 Οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων, ο Μητσοτάκης, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης και όλοι οι άλλοι σήμερα ψάχνουν να βρουν τα κρεβάτια των εντατικών στα δημόσια νοσοκομεία. Και όλοι αυτοί εναποθέτουν σήμερα τις ελπίδες τους στην κρατική λειτουργία, όταν πριν από λίγες ημέρες την έφτυναν.

Και η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι επιχειρηματίες μας δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο τους με τις μάσκες που από δέκα λεπτά έφτασαν στα 2 ευρώ, που τα ιντερνετικά καταστήματα ξεφύτρωσαν κατά δεκάδες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία έβαλαν φρουρούς στις πόρτες..    

Οι γιατροί του δημοσίου που απαξιώθηκαν και τα δημόσια νοσοκομεία που θεωρήθηκαν άχρηστα από επώνυμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από τον Παπαδημητρίου και τον Πορτοσάλτε, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη τώρα καλούνται από αυτούς τους ίδιους να δώσουν την μάχη με αυταπάρνηση. (υποκρισία ή ανάγκη)

Και οι φαρμακοποιοί της γειτονιάς που σήμερα βρίσκονται δίπλα στον αγωνιούντα πολίτη φανταστείτε να μην υπήρχαν, γιατί και αυτούς τους έβαλαν στο μάτι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ και την λειτουργία τους από αγράμματους αλλά λεφτάδες ιδιώτες .

Είναι βέβαιο ότι η κρίση θα μας προβληματίσει. Το περιβάλλον, η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας. Πάνω σε αυτά πρέπει να στηρίζεται το σύνολο της κοινωνίας και όχι να εμπορευματοποιούνται στα χέρια των άπληστων του πλούτου. Αυτό στο τέλος ας μην το ξεχάσουμε