33 Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπροσωπούν έναν ολόκληρο λαό

Μία φίλη μας έστειλε ένα σημείωμα που μας λέει ότι “Η εικόνα και η ποιότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας. Και ότι δεν αξίζει να ψάχνουμε τίποτε περισσότερο”

Η συντακτική επιτροπή αποφάσισε να δημοσιεύσει τις απόψεις της στο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με το ποιός φταίει και αν τελικά οι ηγεσίες ακολουθούν την κοινωνία που τους ψηφίζει και είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση της.

Ξεκινάμε από το “όλοι μαζί τα φάγαμε” του αξέχαστου Πάγκαλου και φτάνουμε στο περιβόητο πασοκζίδικο ανέκδοτο που λέει “αυτά τα πίτουρα έχουμε, με αυτά θα φτιάξουμε ψωμί”

Και με αυτά και αυτά, μεταφέραμε την ευθύνη όλων των κακών στην κοινωνία, στον λαό…

Δηλαδή μας λένε ότι η ηγεσία δεν ευθύνεται σε τίποτε. Ο ηγέτης δεν έχει την ευθύνη να κατευθύνει, να καθοδηγήσει, να δείξει τον δρόμο, να νουθετήσει.

Όχι αγαπητή φίλη μας που με το σημείωμα σου μας προβλημάτισες. Ο λαός πλάθεται. Ο λαός μαθαίνει. Ο λαός θέλει να προχωρήσει μπροστά. Και αυτοί που τον καθηλώνουν στα μικρά και στα λίγα είναι οι ηγέτες. Γιατί έτσι τους βολεύει. Γιατί ταυτισμένοι με το πλήθος και της συνήθειες του δεν κουράζονται. Δεν περιορίζουν τις δικές τους συνήθειες που είναι οι ίδιες με του πλήθους. Δεν εργάζονται για την διάνοιξη νέων σύγχρονων δρόμων.

Κλέβει ο μπακάλης 20 λεπτά, να κλέψουν και αυτοί 20 εκατομμύρια. Λέει ψέματα ο υπάλληλος για το ωράριο, να πουν και αυτοί ψέματα για τα εθνικά μας προβλήματα.

Το πρόβλημα της λειτουργίας του δημοτικού μας συμβουλίου δεν ανάγεται στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο το φως με το σκοτάδι. Οι ηγέτες είναι αυτοί που οδηγούν τις κοινωνίες στα καλά και στα κακά. Οι ηγέτες ευθύνονται για την πτώχευση. Οι ηγέτες ευθύνονται για την αποσύνθεση μιας κοινωνίας.

Και οι 33 σύμβουλοι του Δημοτικού μας Συμβουλίου οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τις συμπεριφορές τους μέσα στην αίθουσα, γιατί είναι αυτοί που διδάσκουν την κοινωνία μας στο καλό και στο κακό. Στην ποιότητα ή την προχειρότητα. Στον πολιτισμό ή  στον σκοταδισμό.