8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών διαβάζουμε τα ακόλουθα:

Για δεύτερη φορά φέτος δεκάδες σωματεία, οργανώσεις και Ομοσπονδίες οργανώνουν απεργία και διαδήλωση με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε πόλεις όλης της Ελλάδας.

Η Κίνηση για μια απεργιακή 8 Μάρτη, ανακοίνωσε ότι «Το 2020 συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το συνέδριο που καθιέρωσε την 8 Μάρτη σαν διεθνή μέρα των γυναικών. Ήταν η περίοδος που σε Ευρώπη και Αμερική ξεσπούσαν μεγάλες απεργίες και κινήματα όπου πρωτοστάτησαν γυναίκες» και τονίζει πως ο κατάλογος των συνδικάτων που καλούν στις 8 του Μάρτη μεγαλώνει συνεχώς. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ξεκινήσει με καλλιτεχνικά δρώμενα και συναυλία ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

«Απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο για την 8η Μάρτη, καλώντας στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 14:00 μμ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΣΥΠ ΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), το Δίκτυο Γυναικών Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), το Δίκτυο Ισότητας ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Ισότητας Φύλου και Λοατκι+ ΜεΡΑ25.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες», τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει «αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης».

Το ΚΚΕ απευθύνεται στις νέες και τους νέους «να εμπνευστούν από το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο ιστορικών επετείων, όπως της 8ης Μάρτη. Μας θυμίζει ότι τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς σκληρό ταξικό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές».