ΚΟΡΟΝΑΪΌΣ: Κατέρρευσε το αφήγημα του Υπουργείου Υγείας ότι η χώρα είναι θωρακισμένη έναντι του κορωναϊού

Δυο διαφορετικά γεγονότα εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους έρχονται για να καταρρίψουν το αφήγημα του Υπουργείου Υγείας ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.

Το πρώτο αφορά στο 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Κορωναϊού, τον 66χρονου από την Ηλεία. Ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλεύθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και στην συνέχεια διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Τεράστια ερωτήματα εγείρονται πως γίνεται να διέλαθε της προσοχής του επιστημονικού προσωπικού τριών διαφορετικών φορέων του ΓΝ Αμαλιάδας, του ΕΚΑΒ και του ΠΓΝ Ρίου τόσο το ιστορικό του ασθενούς όσο και το πρόσφατο ταξίδι του σε Ισραήλ, Άγιους Τόπους και Αίγυπτο.

Αν και τελευταία ενημερωνόμαστε ότι η μικροβιολόγος της Αμαλιάδος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΕΟΔΥ ως ύποπτο το κρούσμα και ο ΕΟΔΥ δεν ενδιαφέρθηκε!!!

Τα ερωτήματα αυξάνονται ακόμα περισσότερο εάν κανείς αναλογιστεί ότι το ΕΚΑΒ είναι ο εξειδικευμένος φορέας που έχει ενσωματώσει πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας που στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνεται η διαχείριση τέτοιων περιστατικών, ενώ το ΠΓΝ Ρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Κορωναϊό για την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα.

Τέτοια προχειρότητα και έλλειψη λήψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας του υγειονομικού προσωπικού μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα γενικευμένο κλίμα χαλαρότητας λόγω του τριημέρου του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας! Που ήταν όμως οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που ήταν οι σαφείς οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, που πήγε η πολυδιαφημισμενη θωράκιση, γιατί όλα έγιναν λάθος;


Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με το κρουαζιερόπλοιο Msc Opera που ενώ δεν έγινε δεκτό από τις αρχές τις Κύπρου και του Ισραήλ προσέγγισε τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ρόδου.

Το θέμα δεν θα μας απασχολούσε εάν δεν διαβάζαμε ότι ο Λιμενάρχης της Ρόδου δεν είχε σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο του για το πως να αντιμετωπίσει το κρουαζιερόπλοιο και απλά αρκέστηκε στην διαβεβαίωση του Καπετάνιου ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι υγιείς και έτσι επέτρεψε την αποβίβαση 1600 περίπου επιβατών στο νησί για να δουν τα αξιοθέατα και να ψωνίσουν!

Τελικά αφού έφυγε από την Ρόδο στον Πειραιά ειδοποιήθηκε από τις Αυστριακές Αρχές ότι επιβάτης που είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα στις 28 Φεβρουαρίου βρέθηκε θετικός στον Κορωναϊό!


Δυο γεγονότα που μας κάνουν όλους να ανησυχούμε δικαιολογημένα αφού φαίνεται ότι το πολυδιαφημισμένο αφήγημα του ότι η χώρα είναι θωρακισμένη καταρρίφθηκε με θόρυβο και μένουμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά τους από σήμερα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι το ΓΝ Αμαλιάδας να μπει ολόκληρο σε καραντίνα, στο ΠΓΝ Ρίου να μπουν 15 άτομα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε καραντίνα και να βγει εκτός εφημερίας!!! Δηλαδή ένα νοσοκομείο αναφοράς μιας μεγάλης περιοχής βγήκε εκτός μάχης! Που θα πηγαίνουν τώρα όλα τα σοβαρά περιστατικά της ευρύτερης περιοχής;;


Όλα αυτά θα ήταν μια ακόμα ιστορία κακής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού από τις πολλές που έχουμε βιώσει όλοι. Επειδή όμως αφορά την Δημόσια Υγεία και την έκθεση σε κίνδυνο άγνωστου αριθμού συμπολιτών μας κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Επίσης ακόμα και σήμερα επιβάλλεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να δοθούν σαφείς οδηγίες σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας καθώς επίσης και να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και όλα τα εκπαιδευτήρια σε όλη την χώρα για δυο εβδομάδες όπως έχει προτείνει ο πλέον ειδικός για θέματα δημόσιας υγείας καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.