Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Η τετράμηνη παράταση λήγει στις 15 Απριλίου και μετά δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας και οι υποθέσεις θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Δίκαιο για τους ιδιώτες.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν “τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας ως το τέλος Απριλίου του 2020”
Ποιά λοιπόν μαθαίνουμε είναι αυτή η ευρεία μεταρρύθμιση.
Οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν στις τράπεζες τις οφειλές τους όπως τις προτείνουν οι τραπεζίτες θα εντάσσονται άμεσα στον πτωχευτικό Δίκαιο που θα μεταρρυθμιστή και άμεσα θα εκποιείται όλη η περιουσία τους.
Αυτό που συζητείται είναι να σταματά η δίωξη της εξόφλησης για τους κληρονόμους του δανειολήπτη, αλλά οι εγγυητές θα την πατήσουν.
Το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο θα προβλέπει ότι όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους ή ακόμη και θα διαγράφουν ένα μέρος αυτών, αφού όμως πρώτα έχουν ρευστοποιήσει πλήρως το σύνολο της περιουσίας τους. Την εναλλακτική αυτή «λύση» την κάνει ακόμη πιο «άγρια» το γεγονός ότι τη διαδικασία πλήρους ρευστοποίησης της περιουσίας δεν θα την επιλέγει ο δανειολήπτης, καθώς και οι πιστωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ρευστοποίησης.
Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να προστατέψει την πρώτη του κατοικία από κατάσχεση και πλειστηριασμό. Το νέο σύστημα θα του δίνει την «ευκαιρία» να κάνει μια νέα αρχή, αφού πρώτα όμως θα έχει χάσει όλη του την περιουσία.