Καλησπέρα σας: Ο μικρός Αϊλάν από ψηλά μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι.

Ο μικρός Αϊλάν που ξεψύχησε μαζί με τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και την 35χρονη μητέρα τους Ριχάν στην ύστατη αγωνιώδη προσπάθεια της οικογένειάς τους να ξεφύγει από τις βόμβες της εμπόλεμης Συρίας, ακολουθώντας τη θαλάσσια διαδρομή από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Κω. Σωσίβια δεν υπήρχαν. Όταν η βάρκα τους ανατράπηκε 20 άνθρωποι πνίγηκαν, 5 παιδιά ανάμεσά τους. Η εικόνα του άψυχου σώματος του μικρού που ξέβρασε η θάλασσα στα παράλια της Τουρκίας σοκάρει.

Ο τρίχρονος Αϊλάν Κουρντί γεννήθηκε μέσα στον εμφύλιο και δεν έζησε τίποτε άλλο από το φόβο. Η Συρία βρισκόταν ήδη σε πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δέκα σχεδόν χρόνια τώρα.

Μία τραγωδία που συμβαίνει δίπλα μας και δύσκολα καταλαβαίνουμε το μέγεθός της όσο η ζωή μας κυλάει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και όσο συνηθίζουμε σε εικόνες που περιγράφουν το ανθρώπινο δράμα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί λίγο πριν είχαν, όπως κι εμείς, μια φυσιολογική ζωή, είχαν δουλειές, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, έστω τα στοιχειώδη της επιβίωσης, τη θαλπωρή της οικογένειας.

Η εικόνα του άψυχου παιδιού που ξέβρασε η θάλασσα –και η σκέψη όλων αυτών των παιδιών που είχαν αντίστοιχο τέλος– είναι σοκαριστική.

Όταν σκεφτόμαστε πρόσφυγες να φτάνουν στην Ελλάδα, ας φέρουμε στο μυαλό μας την ιστορία του μικρού Αϊλάν. Ας δείξουμε λίγο περισσότερο θάρρος. Ας φωνάξουμε όλοι ΟΧΙ στους πολέμους.