Βαρουφάκης: Μια περίπτωση που πρέπει να μελετηθεί.

Δεν θα ασχολιόμασταν αν δεν εμφανίζονται στην Βουλή από τον Βουλευτή Βαρουφάκη το στικάκι με τις συνομιλίες του Γιουρογκρουπ.

Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουμε λίγο ή πολύ ασχοληθεί και μιλήσει για τον Βαρουφάκη.  Ήταν μια περίοδος κρίσιμη για την χώρα, τραγικά άσχημη για τον κάθε πολίτη και φυσικά ο Βαρουφάκης ήταν μια ελπίδα. 

Όλοι μας σήμερα ξέρουμε δύο πράγματα που δεν αμφισβητούνται. Το ένα είναι ότι εξ αιτίας της σπατάλης και της διαφθοράς ο δανεισμός της χώρας είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη που το κράτος και οι τράπεζες αδυνατούσαν να εξοφλήσουν.

Το δεύτερο ήταν ότι τα δάνεια που είχαμε πάρει ήταν από χρήματα ιδιωτών και τραπεζών του εξωτερικού.

Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. και τι μας είπαν. Θα σας δανείσουμε εμείς, δηλαδή τα κράτη, για να εξοφλήσετε τους ιδιώτες και τις τράπεζες μας που σας δάνεισαν!! Και φυσικά οι όροι θα είναι αυστηροί αφού τα νέα δάνεια είναι των πολιτών των κρατών που σας δανείζουν.  Απέκρυψαν την αιτία της μεγαλοσύνης τους που ήταν ο φόβος της πτώχευσης και άρα της μη εξόφλησης των δανείων από ιδιώτες και τράπεζες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τους πίστεψαν και μπήκαμε στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Και τότε ήρθε ο Βαρουφάκης. Η ελπίδα μας. Οι συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και τις τρόϊκας ήταν η ζωή μας. όλοι κρεμόμασταν από τα λόγια και το στιλ του Βαρουφάκη. Και στο τέλος η μπλόφα δεν έπιασε. Έτσι μας είπαν. Η θεωρία των παιγνίων και της μπλόφας δεν έπιασε γιατί άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Και ο Βαροφάκης που δεν έπαιξε ποτέ του χαρτιά δεν ήξερε ότι νικητές είναι πάντα αυτοί που έχουν την μάνα και τα χρήματα..

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια έρχεται ο Βαρουφάκης και μας λέει με το στικάκι του ότι δεν ήταν τα πράγματα όπως τα έλεγαν οι δανειστές. Ότι δηλαδή εκβίαζε. Ότι δεν είχε προτάσεις. Ότι ήταν απροετοίμαστος.

Σήμερα μετά από έξη χρόνια μας λέει ότι ο μόνος που είχε άρτιες τεχνοκρατικά προτάσεις ήταν αυτός και η ομάδα του. (π.χ. για έξυπνη αναδιάρθρωση χρέους, για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, για ορθολογικό σύστημα ΦΠΑ, για αλγοριθμική πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ.)

Αντίθετα μας λέει ότι με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα οι Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και Σια προσέρχονταν στα Eurogroup χωρίς ούτε μια παράγραφο προτάσεων, αρνούμενοι μάλιστα πεισματικά ακόμα και να διαβάσουν τις δικές μας προτάσεις τις οποίες μου απαγόρευαν να μοιράσω στους συναδέλφους μου!

Δεν πιστεύουμε ούτε τους μεν, ούτε τον Βαρουφάκη. Και ειδικά τον Βαρουφάκη που όταν σου λένε εδώ και έξη χρόνια ότι ήσουν απροετοίμαστος και ότι μπλοφάριζες εσύ δεν μιλάς και περιμένεις να δικαιολογηθείς όποτε γουστάρεις, στην χώρα και στους ανθρώπους που σε πίστεψαν..

Ξέρετε η ιστορία είναι αμείλικτη. Μπορεί να χρειάζεται πολλά χρόνια για να μιλήσει. Όμως μέχρι τότε ας ακούμε χωρίς να κρίνουμε. Δεν χάνουμε τίποτε. Ας ακούσουμε και το στικάκι….