Αγγλία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε μετά το Brexit

Έλληνες πολίτες στην Αγγλία.

• Η απόκτηση καθεστώτος μονίμου διαμένοντος (settled status) ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος (pre-settledstatus) επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να συνεχίσουν να κατοικούν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και να δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση

• Όλοι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη οικογενείας τους δικαιούνται να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς μονίμου ή προσωρινά μονίμου διαμένοντος.

• Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και αυτοί που αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν στην Αγγλία μετά την 31/1/2020. Δικαιούνται να κάνουν αίτηση μετά από 5 συνεχόμενα έτη διαμονής για την απόκτηση καθεστώς μονίμου διαμένοντος.

• Οι φοιτητές της ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν ίση μεταχείριση σε σχέση με τους Βρετανούς φοιτητές, ίδια δικαιώματα εγγραφής, καθώς επίσης θα έχουν δικαίωμα να διεκδικούν φοιτητικά δάνεια υπό τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές. Οποιεσδήποτε προσαρμογές προνομίων θα αφορούν όλους τους φοιτητές.

Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία.

• Τα προϊόντα τα οποία εισάγονταν ελεύθερα μετά το Brexit υπάγονται στη διαδικασία του τελωνείου

• Οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτούν εγγυήσεις για δυνητικές ή υφιστάμενες τελωνειακές οφειλές. Θα εφαρμόζονται δασμοί, χωρίς προτιμήσεις, για εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από την Αγγλία, καθώς επίσης ενδέχεται να ισχύουν απαγορεύσεις ή περιορισμοί για ορισμένα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ από την Αγγλία και να απαιτούνται άδειες εισαγωγής ή εξαγωγής.

• Οι εξαγωγές προς την Αγγλία θα απαλλάσσονται από ΦΠΑ Θα αλλάξουν οι κανόνες για την δήλωση και καταβολή του ΦΠΑ. Για τη διακίνηση εμπορευμάτων προς την Αγγλία θα απαιτείται διασάφηση εξαγωγής. Αναφορικά με τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και διακινούνται προς την Αγγλία ενδέχεται να χρειάζονται ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD)

• Εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στην υποβολή δεδομένων για ασφάλεια και προστασία για εισερχόμενα στην Ε.Ε. εμπορεύματα (Συνοπτική διασάφηση εισόδου-ENS). Για τα εισερχόμενα σε λιμάνια της Αγγλία εμπορεύματα προκειμένου να μην καθυστερούν φορτία, ίσως χρειάζεται ειδική εκ των προτέρων γνωστοποίηση του φορτίου από τις αρχές της Αγγλίας.