Αντισταθμιστικά για το Χοτσποτ ή απαίτηση για σωστές συνθήκες διαβίωσης

Θα θυμάστε τους πύρινους λόγους της τότε αντιπολίτευσης της ΝΔ εναντίον της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση των προσφύγων. Τότε που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να μειώσει τον ΦΠΑ ενώ αυτή η μείωση στα νησιά είναι υποχρέωση.

Σήμερα κάνει το ίδιο και η ΝΔ ως Κυβέρνηση. Διατηρεί τους μειωμένους συντελεστές εξ αιτίας του μεταναστευτικού και το αποδέχονται οι δανειστές!

Κάπως έτσι πλέον έμαθαν και οι κατώτεροι. Στην συνάντηση του Υπουργού Μηταράκη στον Δήμο με την τοπική ηγεσία και τους φορείς ο κ. Έπαρχος ζήτησε αντισταθμιστικά οφέλη για την κατάσταση στο Χοτσποτ και ο κ. Δήμαρχος τον διόρθωσε μετονομάζοντας τα αντισταθμιστικά σε ανταποδοτικά οφέλη που όπως είπε τα οφείλει διαχρονικά η Κυβέρνηση στην Κω!!

50 εκατομμύρια θα δώσουν στα νησιά που σηκώνουν το βάρος οι κυβερνώντες. Και το ερώτημα είναι γιατί να τα δώσουν; ή γιατί τα δίνουν;

Τα δίνουν για να κλείσουν τα στόματα σε μια απαράδεκτη κατάσταση που οφείλεται στην αδράνεια και στην ανικανότητα της Κυβέρνησης;  Τα δίνουν για να φτιάξουν υποδομές που θα καλυτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων; ή τα δίνουν για να επουλωθούν οι ζημιές από την άφιξη και διαμονή των μεταναστών και των προσφύγων;

Το μεταφορικό ισοδύναμο και τον μειωμένο ΦΠΑ τα δικαιούνται όλα τα νησιά εξ αιτίας του θαλάσσιου αποκλεισμού τους και του υψηλού κόστους διαβίωσης; ή πρέπει να γίνεται μια καταστροφή για να τα απαιτούμε;;

Εμείς οφείλουμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση έχει δύο ανεξάρτητες ευθύνες. Η μία είναι να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων διαμονής των μεταναστών και των προσφύγων ώστε αφενός αυτοί να ζουν σαν άνθρωποι και αφετέρου οι μόνιμοι κάτοικοι να μην επηρεάζονται από την παρουσία τους.

Η δεύτερη ευθύνη είναι να ενισχύει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες με όλα τα αναγκαία μέτρα για την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού και των νησιωτικών μειονεκτημάτων.