Επίσκεψη Μηταράκη: Σκέψεις για το μεταναστευτικό.

Σίγουρα είναι τεράστιο πρόβλημα. Σίγουρα είναι διεθνές πρόβλημα. Πολλά μπορούμε να πούμε. Για τις αιτίες, για τους υπεύθυνους, για τον τρόπο αντιμετώπισης.

Ένα είναι βέβαιο ότι είναι άνθρωποι και είμαστε άνθρωποι. Ότι είναι μετανάστες και πρόσφυγες και ότι και εμείς πάρα πολλοί είμαστε απόγονοι προσφύγων και κάναμε μετανάστες.

Επίσης και ένα άλλο είναι βέβαιο. Ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που μια ευνομούμενη χώρα οφείλει να τηρεί. Αλλά και ότι είναι ένα πρωτόγνωρο και τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς θα κρατήσει για πολλά χρόνια..

Η Κως σε άλλα θέματα είναι τυχερή, σε αυτό το θέμα έτυχε να αδικείται, γιατί βρίσκεται στον δρόμο των μεταναστευτικών ρευμάτων και δίπλα σε εμπόλεμες χώρες. Στην ουσία είναι ανοικτή πόρτα. Άρα οι κάτοικοι της πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υποστούν τις συνέπειες.

Είναι ένα τεράστιο και πολύπλοκο πρόβλημα που ο καθένας μας επιχειρεί να το προσεγγίσει σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, τις ιδέες και τις απόψεις του. Το κρίνουν προσωπικά, χωρίς να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς να σκέπτονται τις  διεθνείς αιτίες, τα διεθνή συμφέροντα. Ο ένας να πάνε στην Πυργούσα, ο άλλος να φύγουν δηλαδή να εξαερωθούν, και ο τρίτος να ζητά αντισταθμιστικά!!

Και όμως δυστυχώς αυτή η νοοτροπία της προσωπικής άποψης και μάλιστα της καφενειακής, πέρασε και στα ανώτατα επίπεδα. Κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα έγινε προεκλογικό εργαλείο αποκόμισης εκλογικών οφελών Και σήμερα που συνεχίζεται η κατάσταση, αυτοί που κατηγορούσαν γίνονται μάρτυρες μιας κατάστασης που δύσκολα και αυτοί θα αντιμετωπίσουν.

Τελικά το μεταναστευτικό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντας που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και κυρίως να ελέγξουμε. Ο πόλεμος που δεν σταματά. Ο Ερντογάν με την πίεση των 3.5 εκατομμυρίων προσφύγων στα χέρια του. Η Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα. 

Η άποψη μας είναι ότι τέτοια τεράστια διεθνή θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ευκαιριακά. Μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Τα εθνικά θέματα, γιατί και αυτό είναι εθνικό όπως και το Μακεδονικό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και κυρίως με γνώση ειλικρίνεια και συνεννόηση. Πολύ δεν περισσότερο να αντιμετωπίζονται από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις, χωρίς όμως μικροκομματικές αντιπολιτευτικές πρακτικές όπως έγινε στο παρελθόν. 

Πρέπει λοιπόν εν τέλει να γνωρίζουμε ότι θα υποστούμε τις συνέπειες εξ αιτίας της γεωγραφικής θέσης μας. Από εμάς εξαρτάται να κάνουμε το μεταναστευτικό από πρόβλημα, ευκαιρία πολλαπλών δράσεων. Ας το σκεφτούμε και εκεί ας μας βοηθήσει η Κυβέρνηση, αλλιώτικα θα χάσουμε και εμείς και εκείνη.