Απίστευτο. Άλλοι μας λένε τι να ψηφίσουμε!!

Η Cambridge Analytica είναι μια βρετανική συμβουλευτική εταιρεία που έγινε γνωστή από το σκάνδαλο κατάχρησης εκατομμυρίων δεδομένων και προσωπικών λογαριασμών  της πλατφόρμας Facebook,

Αυτή λοιπόν η εταιρεία παράνομα πήρε τα προσωπικά δεδομένα, τα προφίλ και τις επιθυμίες εκατομμυρίων πολιτών σε 65 χώρες του κόσμου και με την κατάλληλη επεξεργασία επέλεγε ομάδες πολιτών και αναλόγως προωθούσε διαφημιστικές καμπάνιες για τον επηρεασμό τους και την χειραγώγηση τους.

Η αποκάλυψη έγινε τον Μάρτιο του 2018 για την ευθεία παρέμβαση των χειριστών της εταιρείας στις εκλογές των ΗΠΑ με τον Ντ. Τραμπ και υπέρ του Brexit. Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση της μετοχής του Facebook για αρκετά δισεκατομμύρια, και ένα πρόστιμο 5 δις δολαρίων.

Η Cambridge Analytica για την εκλογή υποψηφίων ξεχώρισε τους ευκολόπιστους και όσους ψηφοφόρους δεν ασκούν τακτικά το εκλογικό τους δικαίωμα, θέλοντας να εντοπίσει τα τμήματα του εκλογικού σώματος τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα μηνύματα της καμπάνιας των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι αυτοί βομβαρδίζονταν με διαδικτυακές και τηλεοπτικές διαφημίσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν για να τους φανούν ελκυστικές βάσει της προσωπικότητας τους.

Βραζιλία, Κένυα, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Ελβετία, Τουρκία, Ινδία και δεκάδες άλλες χώρες που σταδιακά αποκαλύπτονται από τα πρώην στελέχη της εταιρείας έχουν πέσει στα δίκτυα αυτής της προπαγάνδας και φυσικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια παίζονται πάνω και κάτω από το τραπέζι για τις αναλύσεις και τις διαφημιστικές καμπάνιες αυτού του είδους.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σε ελάχιστα χέρια και το περιεχόμενο των εκπομπών τους όπως και η προβολή της ατομικότητας μας και των προσωπικών μας δεδομένων μέσα από τα διάφορα δίκτυα αλληλοενημέρωσης ακόμα και των τηλεφώνων  κρύβει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που φαίνονται ή από αυτά που μπορούμε να φανταστούμε.

Το ερώτημα είναι αν θα αντισταθούμε ή αν θα υποταχθούμε στην επιθυμία των οικονομικά ισχυρών που κατευθύνουν με το χρήμα τους την σκέψη και την βούληση μας.

Ένα είναι βέβαιο. ότι αυτές οι αποκαλύψεις απ’ όπου και αν προέρχονται και αυτές οι επισημάνσεις για το τι συμβαίνει στον κόσμο, βοηθούν τον πολίτη για να μην εφησυχάζει..