ΕΛΛΑΣ – ΗΠΑ: Ένας είπε το ΟΧΙ και την πατήσαμε!!

Ανοίξαμε τα ιστορικά βιβλία και τις εφημερίδες της εποχής και μελετήσαμε τα γεγονότα και τις πολιτικές κρίσεις όλων των επισκέψεων των πρωθυπουργών της χώρας μας που επισκέφθηκαν την Αμερική

Επτά (7) Πρωθυπουργοί επισκέφτηκαν την Αμερική από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Όλες οι επισκέψεις είχαν φυσιολογικά ή και ουδέτερα αποτελέσματα λίγο ή πολύ. Μια όμως διέφερε από τις άλλες και είχε τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα που όμως έχουμε όλοι ξεχάσει:

Τότε που ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της δημοκρατίας, ήταν προσκεκλημένος του προέδρου Λίντον Τζόνσον το Ιούνιο του 1964.

Ένα από το πλέον σοβαρά κείμενα είναι το παρακάτω:

“Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι το Κυπριακό με αφορμή το σχέδιο Ατσεσον για την Κύπρο. Είχαν προηγηθεί οι τουρκικές απειλές για εισβολή στο νησί και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντιν Ατσεσον να επεξεργαστεί ένα σχέδιο επίλυσης.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε δύο «όχι» κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης. Το πρώτο ήταν όταν αρνήθηκε να βρεθεί σε κοινή συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και το δεύτερο όταν αρνήθηκε το σχέδιο Ατσεσον:.

«Ακούστε με, κύριε Παπανδρέου, μόλις τις προάλλες σταμάτησα μια τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι καλύτερα να συνομιλείς πριν, παρά ύστερα από μια εισβολή», ήταν τα τελευταία λόγια του Λίντον Τζόνσον προς τον Έλληνα πρωθυπουργό,

Ο Παπανδρέου αργότερα δήλωνε: «Αυτά οι μεγάλοι δεν τα συγχωρούν. Ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της ανατροπής μου. Τελειώσαμε», προβλέποντας την πτώση του, η οποία ήρθε ακριβώς έναν χρόνο αργότερα με τα Ιουλιανά.

Η Δικτατορία και η εισβολή στην   Κύπρο ήταν η απάντηση των αμερικανών στο όχι του πρωθυπουργού μας. Όχι από τους ίδιους, γιατί αυτοί ξέρουν τι κάνουν και ποιούς βάζουν Αλλά από εμάς τους έλληνες, από τους αποστάτες βουλευτές της Κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου και τους χουντικούς!!