Σημείωμα συντακτών: Το άρθρο αυτό γράφτηκε τώρα και είναι επίκαιρο εξ αιτίας των γεγονότων στο Ιράκ και Ιράν.Διαβάστε τα Afghanistan Papers
Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001 μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν το αιματοκύλισμα έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς, σε 2.300 αμερικανούς στρατιώτες και σε κόστος πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Και όμως σε αυτό το αφιλόξενο μέρος με στέπες και όρη απάτητα έχουν συντριβεί από τα βάθη των αιώνων πέντε αυτοκρατορίες!
Στο Αφγανιστάν σταμάτησαν οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί χάθηκαν τέσσερις λεγεώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στα στενά των κοιλάδων του Αφγανιστάν εξολοθρεύτηκαν τα εκστρατευτικά σώματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Σοβιετική Ένωση έχασε εκεί χιλιάδες στρατιώτες της για να εγκαταλείψουν στο τέλος και αυτοί όπως και οι Άγγλοι το Αφγανιστάν. Που για μεν τους Ρώσους θεωρείται δίοδος για τα πετρέλαια της μέσης Ανατολής και παράθυρο για τον Ινδικό Ωκεανό, για δε τους Άγγλους και σήμερα τους Αμερικανούς θεωρείται το ασφαλές εμπόδιο.
Στο Αφγανιστάν όπου όπως μας λένε κρύβεται το τέρας της τρομοκρατίας. Η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και οι Μουζαχεντίν. Στο Αφγανιστάν που πήγανε για να εγκαθιδρύσουμε την δημοκρατία και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών!.
Η δημοσιοποίηση 2.000 σελίδων απόρρητων εγγράφων (Afghanistan Papers) αποκαλύπτουν μια παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης που στην πραγματικότητα συνοψίζεται στη φράση “Δεν ξέρουμε γιατί βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν”
Τι κάνουμε στα αλήθεια σε αυτή τη χώρα;», αναρωτιέται ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που υπηρέτησε ως σύνδεσμος με το ΝΑΤΟ. «Ποιοι ήταν οι στόχοι μας;», συνεχίζει. «Οικοδόμηση κράτους; Τα δικαιώματα των γυναικών;… Ουδέποτε μας κατέστη σαφές ποιοι ήταν οι διακηρυγμένοι στόχοι και ποια τα χρονοδιαγράμματα».
Αλλά όπως λένε τα απόρρητα έγγραφα το μόνο που κατάφεραν και οι σημερινοί αλλά και οι προηγούμενοι ήταν να εγκαταστήσουν προσωρινά ηγεσίες όπου η μαζική διαφθορά όπως λέει ο π. πρέσβης των ΗΠΑ Ράιαν Κρόκερ έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που είναι αδύνατον να διορθωθεί.
Στο Αφγανιστάν όπου οι άνθρωποι ζουν μόνο με τον αέρα και τα νερά και που πριν από 40 χρόνια ήταν ευτυχισμένοι. Στο Αφγανιστάν που τα όρη και οι σπηλιές είναι τα παλάτια τους.
Στο Αφγανιστάν που η υπομονή ξεπερνά την δύναμη του πολέμου και την τεχνολογία των μη επανδρωμένων Drones, μέχρις ότου αυτή η υπομονή να σκοτώσει τους πάνοπλους επιτιθέμενους στην γη των προγόνων τους.
Στο Αφγανιστάν των 33 εκατομμυρίων ανθρώπων, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του οπίου.