Στου ΟΗΕ την πόρτα….. . Για να θυμηθούμε την Κύπρο….

Την τελευταία ημέρα του χρόνου δημοσιεύουμε αυτό το άρθρο για να μην έχουμε αυταπάτες για τους διεθνείς οργανισμούς και το διεθνές δίκαιο. Για να μην ξεχνάμε τους στίχους του εθνικού μας ποιητή. “Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι’ αγαπημένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε”

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με φόντο το μνημόνιο που υπέγραψαν πρόσφατα η Τουρκία και η Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. 

Ο Έλληνας υπουργός επιχείρησε να εξηγήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, επικεντρώνοντας στην τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο ο Γκουτέρες επέλεξε να παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέλεξε να μην πάρει θέση υπέρ της Ελλάδας, παρά τις σχετικές επιστολές που έστειλε η Αθήνα στον ΟΗΕ. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Δένδια μετά τη συνάντηση με τον Γκουτέρες:

«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης  σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους  που οι  αντίθετες με το Δίκαιο  της Θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη  δημιουργούν για την περιοχή.

»Από εκεί και πέρα, είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω μαζί του για το Κυπριακό, για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας και να του δηλώσω την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια.»

Σε ερώτηση εάν υπήρξε ανταπόκριση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός ήταν σαφής: «Σε σχέση με τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας, όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη».