Brexit: Αγγλία ή Ηνωμένο Βασίλειο ή Βρετανία

Και όμως το 45% των κατοίκων της Αγγλίας ή της Βρετανίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου  επιθυμούν και νοσταλγούν το παλιό όνομα, την Βρετανική Αυτοκρατορία. Αυτό έδειξε μια τελευταία δημοσκόπηση.

Και μόνο αυτό μπορεί να μας οδηγήσει αβίαστα στον κύριο λόγο που οι Άγγλοι αποφάσισαν στο δημοψήφισμα και τελευταία στις Βουλευτικές εκλογές την έξοδο τους από την Ε.Ε.

Φανταστείτε τον εσωτερικό κόσμο και τους χαρακτήρες που διαμόρφωσαν οι Άγγλοι όταν μόλις πριν από 90 χρόνια και για 300 χρόνια πριν, η Βρετανία κυβερνούσε το ένα πέμπτο του Παγκόσμιου πληθυσμού και ήλεγχε το ένα τέταρτο περίπου της συνολικής έκτασης της ξηράς της γης!! Οι κτήσεις της και τα προτεκτοράτα τους αριθμούσαν πάνω από 500 εκατομμύρια κατοίκους!!

Αυτοί οι πολίτες, το 45%, είναι βέβαιο ότι πίνουν το τσάι τους στον καναπέ και αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία. Αυτοί οι πολίτες ήταν οι νικητές δύο παγκόσμιων πολέμων. Και αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να διανοηθούν ότι στο ίδιο τραπέζι με αυτούς στην Ε.Ε. κάθεται ο ηττημένος Γερμανός αλλά κυρίως οι Κύπριοι αντάρτες Καραολής και Δημητρίου που τους έδιωξαν από την Κύπρο!!

Άποψη μου είναι ότι τα οικονομικά θέματα, τα εργασιακά προβλήματα και όλα τα άλλα που σχετίζονται με τις συμφωνίες και την λειτουργία της Ε.Ε. είναι για αυτό το 45% άγνωστα ή τουλάχιστον υποδεέστερα. Ίσως και να νομίζουν ότι μπορούν να ξαναγυρίσουν στις παλιές δόξες τους πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με την Ε.Ε.

Μάλιστα κάποιοι το σκέπτονται, τώρα που ο άνεμος της πραγματικής Ανεξαρτησίας των κρατών ίσως κοπάσει εξ αιτίας της εξάλειψης του κομουνιστικού μπλοκ και εξ αιτίας  των νέων δεδομένων και μεθόδων επικυριαρχίας επί των κρατών.